Cau un dels capos mafiosos més buscats de Sèrbia. La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal arran de l'assalt a l'habitatge d'un grup rival a Estepona (Màlaga). En total, han detingut onze persones a les províncies de Màlaga, Madrid i Barcelona, dels quals nou han ingressat a presó per la seva suposada implicació en delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, tinença il·lícita d'armes, lesions, falsedat documental, tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. Però el més sorprenent de tot ha estat l'arrest de líder de la banda, a qui li consta una Ordre Internacional de Detenció emesa per les autoritats sèrbies.

Capturat el gran capo serbi a Estepona amb ramificacions a Vilassar

Sèrbia considera el detingut com un "objectiu d'alt valor", des que es va escapolir del país l'any 2021 i era un dels més buscats per les autoritats del país balcànic. La Policia Nacional, en ser preguntada per ElCaso.cat, no ha especificat de qui es tractaria. En qualsevol cas, l'entramat que dirigia s'estenia per tota la geografia espanyola, amb una base àmplia d'operacions a Estepona i amb ramificacions a Vilassar de Dalt, Madrid i Alacant. La investigació es va iniciar el mes de gener passat quan els agents van tenir coneixement de l'assistència sanitària en un hospital malagueny per lesions greus a cinc ciutadans serbis. Això va fer saltar les alarmes, sobretot perquè l'habitatge al qual residien havia estat assaltat fent servir armes de foc i els havien lligat de mans, colpejat i ferit.

 

Però, malgrat aquest tipus d'atac, que després va derivar en una suposada tortura per ser rivals a l'organització desmantellada, els ferits van col·laborar el mínim amb els agents. La Policia Nacional, amb la col·laboració de les autoritats sèrbies, va poder constatar que els autors podrien tractar-se de perillosos delinqüents relacionats amb el crim organitzat. I així va ser. La policia va practicar set entrades i escorcolls, cinc a Estepona, un a Madrid i un altre a Vilassar de Dalt, als quals van intervenir dues pistoles amb el número de sèrie esborrat, més de 100 cartutxos, una bossa d'estris que els agents creuen que anaven a ser utilitzats en un altre cop, set documents d'identitat falsos, un dron i 16.000 euros en efectiu.

L'operació va acabar amb l'arrest d'onze persones com a suposats responsables dels delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, tinença il·lícita d'armes, lesions, falsedat documental, tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. Però a més de l'Ordre Internacional de Detenció que tenia el líder de la banda, un altre dels detinguts també li constava una Ordre Internacional de Detenció emesa per Sèrbia i a un altre una ordre d'ingrés a presó a Espanya. Per això, després de passar a disposició judicial, el magistrat va decretar l'ingrés a presó provisional de nou dels delinqüents capturats.

Torturar rivals: lligats de mans amb brides i restes de sang

La Policia Nacional va començar a investigar arran del brutal atac comès contra ciutadans serbis a Estepona i van acabar desarticulant una organització criminal liderada per un home catalogat com a "objectiu d'alt valor" per a Sèrbia. Això va succeir, en part, perquè la inspecció ocular dels agents a l'habitatge on van succeir els fets va venir motivada per una venjança entre clans serbis, ja que van trobar abundants restes de sang per tota la casa i restes de brides amb què els haurien lligat de mans. També van descobrir una pistola, amb el número de sèrie esborrat, que haurien deixat als voltants del lloc durant la fugida.

La investigació policial, finalment, va revelar que el violent assalt havia estat preparat minuciosament i, de fet, l'execució recorda a tàctiques militars, segons ha explicat aquest diumenge la Policia Nacional, comptant fins i tot el suport d'un dron per preparar el cop i tenir vigilades les víctimes. El gran capo capturat va ser el que va ordenar l'atac als seus suposats rivals a Estepona, on es va desplegar una àmplia logística, arribant a llogar fins a tres vehicles i tres habitatges als quals es van allotjar els dies previs mentre preparaven l'atac en el qual van participar vuit persones: cinc van entrar a la casa mentre tres van realitzar tasques de vigilància als voltants.