Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb les autoritats sèrbies, han desarticulat una organització criminal originària d'aquest país d'Europa que es dedicava al tràfic internacional de droga. En el marc de l'operatiu, que ha acabat amb la detenció de tretze persones, s'han fet registres en sis municipis de Barcelona i s'han desmantellat cinc plantacions de marihuana amb la intervenció de més de 37.000 plantes, 25 quilos de cabdells i 32.000 euros en efectius.

37.000 plantes ocultes en un prostíbul abandonat de Barcelona

La investigació es va iniciar el gener de 2023 quan, fruit d'un intercanvi d'informació, les autoritats policials de Sèrbia van posar en coneixement de la Policia Nacional que hi havia un ciutadà serbi establert a Espanya que, de manera molt activa, havia estat en contacte durant els darrers anys amb narcotraficants de la mateixa nacionalitat que controlaven màfies assentades a Catalunya. Després de recollir diversa informació, els investigadors van poder identificar i localitzar tots els integrants de l'organització i van descobrir que es dedicava a gestionar l'explotació de diversos cultius de marihuana a Barcelona

Un cop recollien la droga cultivada, traficaven internacionalment amb ella i la venien per altres països d'Europa. A més, segons van poder acreditar els investigadors, també es dedicaven a subministrar plantes de les denominades "babies" a diferents grow shops de Barcelona. Els membres de l'organització, amb una estructura piramidal, tenien una funció establerta i que es duia a terme de manera coordinada i subordinada, amb total discreció per tal de garantir la seva seguretat.

Exemple del seu intent per passar inadvertits davant els cossos policials és la bunquerització que van fer d'un prostíbul abandonat de Barcelona, al qual van tapiar els accessos per simular que no hi havia res a l'interior i poder-hi muntar una gran plantació de marihuana. Finalment, els agents van desmantellar cinc cultius diferents i van decomissar 37.000 plantes, la majoria al prostíbul de la capital catalana. També es van intervenir 25 quilos de cabdells, prop de 32.000 euros en efectiu, tres telèfons mòbils i un vehicle. A més, es va detenir tretze membres de la màfia criminal, sis dels quals han ingressat a presó.