Nou persones han estat detingudes pel segrest de dos homes a Madrid. Les víctimes, de nacionalitat espanyola, van ser alliberades en menys de dos dies pel Grup Especial d'Operacions (GEO) de la Policia Nacional. En l'operatiu d'intervenció, el 19 de gener, els agents van accedir a l'interior d'un edifici ocupat on es trobaven els raptors, dels quals van detenir a vuit d'ells i van rescatar sans i estalvis als dos homes que s'havien emportat a punta de pistola, forçant-los a entrar al vehicle, després d'intentar-los vendre el mateix cotxe de segona mà. Quatre dies més tard, van arrestar el novè implicat en els fets. Els investigadors han decomissat més de 16.000 euros en efectiu, una escopeta de repetició i dos vehicles.

 

La investigació es va iniciar el passat 17 de gener i, dos dies després, es va aconseguir alliberar les víctimes. Aquell mateix dia en què la Policia Nacional va iniciar les indagacions, els segrestadors s'havien portat a les víctimes a punta de pistola, cops i sota diverses amenaces. Més tard els van extorsionar i van intentar arribar a un acord econòmic amb la família dels afectats per alliberar-los. No els va donar temps i els GEO van intervenir i els van rescatar. Entre els nou arrestats, tres dones i sis homes, als quals se'ls imputen els delictes de segrest, lesions i robatori amb violència i intimidació, es troba un conegut criminal que ja havia passat prèviament per presó.

Un dels segrestadors, violadors i assassins de Sandra Palo

Entre els arrestats es trobava Ramón Santiago Jiménez, un dels assassins de Sandra Palo, segons ha explicat ABC. Els fets es remunten a 2003, el 17 de maig, quan una jove de Getafe (Madrid), amb discapacitat, va ser segrestada, violada, atropellada i cremada viva per quatre joves. Tres d'ells eren menors en el moment del crim i el detingut aquest 19 de gener també, tenia 16 anys i era veí de Cañada la Real. Tot i que ell no va ser el líder del clan d'assassins, ja que se li va reconèixer aquesta posició a Francisco Javier Astorga Luque, sí que ha estat un dels que ha protagonitzat més detencions i se'l considera un criminal reincident que es va beneficiar de la Llei del Menor que continua vigent.

El 2022, la Policia Nacional va detenir Ramón Santiago i el seu company per agredir amb extrema violència un home i ruixar-li la cara amb un extintor. Li van robar 6.000 euros. Els fets van tenir lloc al districte madrileny de Puente de Vallecas el 30 de juliol d'aquell any i van abordar la víctima encaputxats. Ara, poc més d'un any i mig després ha tornat a actuar amb un altre grup de socis, enganyant dues persones per comprar un vehicle de segona mà, segrestar-los i demanar un rescat. Però a més, juntament amb els altres vuit arrestats, els van sostreure els diners que portaven per a comprar del cotxe, així com el mateix turisme amb el qual s'havien desplaçat fins al lloc de la trobada.

La Policia Nacional, a l'últim cas d'aquest 19 de gener, ha detingut nou persones, tres dones i sis homes, que ja han passat a disposició judicial i el magistrat corresponent ha decretat l'immediat ingrés a presó per a tres d'ells. Un dels segrestadors que ha tornat entre reixes és, precisament, Ramón Santiago Jiménez, que va raptar, violar i assassinar juntament amb seus altres tres companys, dos de menors d'edat en aquell llavors com ell, a la jove Sandra Palo a Getafe.