Aquest mes de setembre ve carregat de novetats respecte a l'automobilisme: canvien les combinacions de números i lletres de les matrícules dels vehicles. Segons la recent actualització de la Direcció General de Trànsit (DGT), l'última matrícula vista a Espanya era la combinació 'LZX', per la qual cosa s'espera que la lletra 'M' arribi pròximament als nous vehicles.

Tres anys fins a completar-se el nou canvi

La fabricació i comercialització dels cotxes amb matrícula començada amb la lletra 'L' va començar el setembre de 2019, així doncs, es pot deduir que la nova lletra ha tardat tres anys a completar-se. Són dades positives tenint en compte les dificultats que ha implicat la pandèmia, en la qual es va reduir el consum. Ara, les previsions indiquen que els vehicles amb matrícules 'MBB' començaran a circular per les carreteres d'Espanya aquest mes de setembre.

Petita història de les matrícules a Espanya

La matrícula del nostre cotxe ens permet, a més de poder identificar-lo, conèixer l'antiguitat. Els cotxes espanyols van canviar el sistema de matriculació el setembre del 2000, deixant enrere les plaques que es relacionaven amb la ciutat on residia el conductor, per exemple, si començava amb la lletra "M", el cotxe era de Madrid, "B" si era de Barcelona o "VA" de Valladolid; i afegint l''E' d'Espanya sobre la bandera de la Unió Europea. Era el passat 18 de setembre del 2000 quan entrava en vigor a Espanya el nou sistema de matriculació de vehicles per adoptar el nou model europeu. Aquest sistema, inicialment, no va ser ben acollit pels partits nacionalistes, que volien mantenir les distincions provincials a les plaques.

Aquest nou sistema de matriculació tenia per objectiu "la sensibilització ciutadana a favor de la integració europea". A això també se sumava al desig d'alguns espanyols que es posés fi als distintius provincials i així facilitar les vendes de vehicles de segona mà entre diferents comunitats.

Quines lletres no s'utilitzen?

La primera matrícula registrada a Espanya és la "000BBB. Això es deu que el sistema no inclou cap vocal en les seves combinacions per a així evitar combinacions malsonants i acròstics significatius, igual que tampoc es fan servir la 'Ñ' o la 'Q' per evitar confusions amb la 'N' i l''O' o el número 0. A més, tampoc no es fan servir la 'LL' ni la 'CH', en ser incompatibles amb el disseny de la placa.