El fill del fiscal i polític Alberto Ruiz-Gallardón, que es diu igual, ha vist la seva vida fer un gir radical en aconseguir la seva primera estrella Michelin després d'anys dedicant-se al dret internacional a Madrid.

Quan estava immers en un bufet d'advocats especialitzat en arbitratges internacionals, el fill gran de l'exministre de Justícia, va decidir deixar-ho tot per iniciar una aventura a Galícia.

El motiu principal: el fill que esperava la seva dona María Teresa Touriñán, amb qui feia anys que vivia una relació a distància entre la capital i Santiago de Compostel·la.

Del Dret a aconseguir una estrella Michelin

Es van casar el 2014 en un esdeveniment que va incloure a grans personalitats com el llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb la seva dona, Elvira Fernández, l'exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, a qui Aznar no va acompanyar, o el president gallec, Alberto Núñez Feijóo.

Una vegada a la ciutat gallega, va decidir estirar una de les seves passions i obrir un restaurant, Auga i Sal. Cinc anys després, ha aconseguit convertir el seu negoci en un dels més exclusius i amb més reconeixement de Santiago.

Des de Galícia amb amor

L'establiment guardonat porta obert des de 2016, però va començar a guanyar-se el reconeixement el 2020, després del confinament, que va deixar malparats molts negocis, ja que va reobrir amb un nou menú a càrrec del xef Áxel Smith, conegut per la seva feina en restaurants com a Casa Marcelo, Baluard o Miramar.

Cuiner Áxel Smith, d'Auga i Sal / EP

El cuiner Áxel Smith, d'Auga i Sal / EP

A partir de llavors tot va anar sobre rodes i fins a la data ja havia obtingut un sol Repsol. Tanmateix, ara ha rebut el guardó més gran per a un cuiner: una estrella Michelin. També ha augmentat la seva família a tres fills i ha revolucionat la cuina del seu local.

Innovació i tradició són compatibles

Auga i Sal està situat a prop de la plaça d'Abastos de Santiago i el seu menú aposta pel producte gallec i de temporada, encara que l'Áxel i l'Alberto es dediquen a innovar i oferir reinterpretacions de la cuina tradicional des d'un local dissenyat en pedra, fusta i acer.

Interior del restaurant / Auga i Sal

Interior del restaurant / Auga i Sal

Amb això, es converteix en el somni complert d'Alberto Ruiz-Gallardón fill, que sempre ha estat gran amant de la gastronomia i el vi. Després del seu pas pel món del Dret, l'amor l'ha portat a aconseguir un celler amb més de 600 referències i una cuina transgressora.

Estacionalitat, qualitat i sostenibilitat

Malgrat l'avantguarda de les elaboracions, posen èmfasi en l'"estricta traçabilitat i estacionalitat" de tots els productes utilitzats i la cura dels fons, brous i altres elements que conformen els plats de cullera.

És per això que la seva carta varia segons l'estacionalitat, buscant sempre el producte artesà, de màxima qualitat i de temporada.

De fet, dos dels seus menús degustació es basen en cuina de mercat amb verdures, peixos salvatges capturats de forma sostenible, i carns seleccionades.