Les estafes a través d'internet s'han multiplicat en els últims anys. Els criminals no busquen únicament diners, amb les nostres dades personals són capaços de generar una quantitat de problemes enorme suplantant la nostra identitat.

És per això que mai no hem de compartir les nostres dades personals per internet amb persones que no coneguem. El nostre nom complet, nombre de DNI, adreça, telèfon i correu electrònic poden ser informació sensible. En el cas en el qual siguem estafats cal contactar ràpidament amb la policia i explicar-los l'ocorregut, aportant una gran quantitat de proves per ajudar-los a detenir als responsables.

Molts delinqüents s'aprofiten de la informació personal per cometre delictes i fer que sembli que va ser una altra persona la que va infringir la llei i com més dades tingui sobre la persona estafada més creïble serà la seva identitat falsa.

El cas de Carlos

Ahir en el programa de La Sexta 'Más vale tarde' vam conèixer el cas de Carlos, un jove de 21 anys que ha hagut de suportar 19 denúncies al seu nom després que hagin suplantat la seva identitat quan intentava comprar-se una consola per Wallapop.

Mari Carmen, la seva mare, va parlar sobre aquesta difícil situació. La primera vegada que van tenir problemes amb la suplantació d'identitat de Carlos va ser fa 14 mesos i des d'aleshores han hagut d'enfrontar-se a tràmits judicials i problemes per diversos delictes amb què es relaciona el seu fill.

Mas val tard Tw

Iñaki López i Cristina Pardo / Twitter

Tant ella com el seu fill estan desesperats, han passat molts mesos i la situació no millora. Carlos ha rebut 19 denúncies al seu nom, totes elles per delictes que no ha comès: "L'estem passant fatal, no veiem el final a això. Estem molt afectats", va dir Mari Carmen a La Sexta.

La mare de Carlos va explicar que se senten desemparats per les autoritats i que tot està anant massa lent en una situació crítica: "Truques a les portes de tothom i ningú t'obre ni et diu res. Res més vam saber el que hi havia, vam posar una denúncia a l'oficina de la Guàrdia Civil, però els jutges no diuen res, simplement l'arxiven o el cas segueix per endavant", va comentar.

Quin és l'estat de la investigació?

Els agents estan treballant en la localització dels estafadors que estan utilitzant la identitat de Carlos per cometre diversos crims. Malgrat això, la tasca no està sent senzilla i hi ha algunes complicacions: "Saben qui són, però no donen amb ells", comenta Mari Carmen.

Segons les fonts de la policia els delinqüents són algerians i treballen a l'estranger, però treballen conjuntament amb algú a Espanya. De fet, una de les persones que va utilitzar la identitat de Carlos per a una estafa telefònica a Parla (Madrid) era espanyola.

Mari Carmen no va ser capaç de contenir les llàgrimes i va explicar que Carlos ho està passant molt malament: "Li estan arruïnant la vida al meu fill i a tots, perquè psicològicament i econòmicament estem fatal", va comentar.