Arrestats una funcionària de presons i dos interns per introduir i distribuir drogues a la presó. A la dona i treballadora del centre penitenciari, de 50 anys, se li acusa d'un delicte contra la salut pública i d'un altre de revelació de secrets. Mentre els dos homes i reclusos de Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà), de 38 i 24 anys respectivament, només d'un contra la salut pública. La investigació ha revelat el narcotràfic en aquesta presó catalana i els centres penitenciaris, arran d'una investigació, tutelada pel jutjat d'instrucció número 7 de Figueres, que va iniciar-se a finals del 2021 quan l'Àrea d'Informació i Seguretat del Departament de Justícia (AIS) va informar els Mossos d'Esquadra d'un suposat tràfic de drogues al recinte de reclusió empordanès.

La funcionària va demanar un trasllat de presó amb un reclús per continuar el narcotràfic

El negoci va anar més enllà. Quan un dels reclusos va ser traslladat a la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) al gener, la funcionària va demanar un canvi de destinació al març, precisament cap a aquest centre. La investigació va constatar la coincidència dels fets i la relació amb l'activitat delictiva tant d'aquest intern com l'altre que va continuar a la penitenciaria de Figueres. Aquest arrestat tenia, a més, diversos expedients per tinença d'objectes o substàncies prohibides a l'interior dels recintes on complia condemna. Tot això, ha permès revelar com procedia aquesta petita organització criminal a les presons del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat.

Moment de l'entrada pel tràfic de drogues a la presó / MOSSOS D'ESQUADRA
Moment de l'entrada pel tràfic de drogues a la presó / MOSSOS D'ESQUADRA

Els agents van aconseguir determinar, abans dels arrestos, com es bastia aquest clan penitenciari. El reclús, a través dels seus contactes, indicava quan i a qui comprar substàncies estupefaents a la investigada. Un cop obtingudes aquestes, segons els investigadors, era, o bé la dona o bé el tercer detingut, qui introduïa a la presó les substàncies ocultes dins del seu cos. La funcionària, pel que sembla, utilitzava la informació privilegiada que tenia pel càrrec que ocupava per facilitar els moviments i vendes de drogues.

Detenció de la funcionària i els dos empresonats

La investigació va concloure amb la detenció de la funcionària i els dos reclusos aquest 29 de novembre. Els Mossos d'Esquadra van fer dues entrades simultànies, una al domicili de la treballadora de presons i l'altre a la cel·la d'un dels interns, el que havia estat traslladar a Lledoners. Van intervenir diferents quantitats d'haixix i heroïna, així com altres substàncies estupefaents i diners en efectiu, documentació i telèfons mòbils. La dona va passar a disposició judicial i el magistrat que instrueix la causa va decretar la seva llibertat amb càrrecs. Els altres dos van ser detinguts al centre penitenciari, on continuen.