Cop contra el clan de lladres del patinet elèctric. Els Mossos d'Esquadra han detingut deu persones, nou homes i una dona de nacionalitat estrangera d'entre 19 i 35 anys, especialitzats en robatoris violents, amb força i furts comesos a Barcelona durant els darrers mesos. Els arrestats, que actuaven de manera organitzada i estructurada, acumulen 103 antecedents només des de l'estiu del 2022. Tanmateix, els investigadors no descarten que estiguin relacionats amb d'altres delictes, atesa la seva capacitat per sostreure objectes que ha provocat una onada de robatoris a la ciutat comtal. A més, dos dels delinqüents estan al Top 20 de furtadors més actius d'Europa a la llista de l'Europol, un pel que fa a robatoris a aeroports i l'altre als comesos a zones turístiques.

 

La principal hipòtesi de la policia catalana és que els membres d'aquest grup criminal desmantellat provenen de diferents ciutats del continent europeu. Han localitzat els orígens a França, Bèlgica i Alemanya, on cometien furts i robatoris de manera reiterada i molts d'ells ja de amb l'estructura organitzada actual abans d'arribar a Barcelona. Un d'ells, a més, té una ordre de prohibició d'entrada a França vigent. Per moure's sense aixecar sospites i continuar amb l'activitat delictiva molts utilitzaven àlies, un en va tenir fins a 26 a territori francès. 

Caserna general al barri de Gràcia de Barcelona

Però les identitats falses només eren per evitar el seguiment policial. A Barcelona van establir-se al barri de Gràcia, on havien ocupat diversos immobles que utilitzaven per portar a terme la seva activitat delictiva i que van ser identificats, alguns d'ells, en el marc del Pla Tremall dels Mossos d'Esquadra contra la delinqüència a la ciutat. La investigació, amb aquestes evidències, va iniciar-se a principis d'any i després de diversos mesos van aconseguir interceptar i recuperar dotze mòbils sostrets pel grup criminal, a més de la detenció d'una persona que els duia.

Aquest arrest va ser fonamental, perquè va permetre identificar la resta de membres del grup i els seus líders principals. Els investigats realitzaven la seva activitat des de tres immobles i un restaurant on es reunien i es coordinaven per cometre els furts o robatoris violents. Els domicilis ocupats eren utilitzats com a amagatalls, punts d'emmagatzematge i distribució dels objectes sostrets. Però, a més, actuaven amb patinets elèctrics per la capacitat de desplaçar-se amb rapidesa atesa la velocitat a la que poden circular i fugir del lloc per evitar la detenció

Monedes de quatre països, objectes...

Els Mossos d'Esquadra han realitzat diverses entrades i escorcolls als domicilis, aquest dilluns 27 de març. A l'interior dels pisos s'han localitzat una trentena de telèfons mòbils, una bicicleta elèctrica, multitud d'objectes electrònics com són carregadors de bateria portàtils, auriculars de so, altaveus portàtils, rellotges i smartwatch. També moneda estrangera dels Emirats Àrabs, Oman, Filipines i Malàisia, multitud de motxilles de viatge i bosses de mà de dona, vuit patinets elèctrics i 3.330 euros en efectiu. Els deu detinguts, nou homes i una dona, han passat a disposició judicial i el magistrat corresponent els ha deixat en llibertat després d'escoltar les respectives declaracions.