Un fugitiu de la justícia de Romania condemnat a 17 anys de presó per assassinat ha estat detingut per la Guàrdia Civil a Vilafant (Alt Empordà). P.L., de 41 anys i vinculat al crim organitzat al país del sud-est europeu, era una de les persones més buscades de la Unió Europea, segons l'Europol, per haver acabat a cops amb la vida d'un home l'any 2006 que, pel que sembla, era membre d'un clan rival. Però l'individu ja havia aconseguit esquivar un arrest prèviament el 2017, quan va ser enxampat i acusat d'un delicte contra la salut pública també a la zona de Girona. Portava documentació falsa, per la qual cosa en aquell moment no va ser possible determinar la seva identitat real.

 

Davant de tot això, l'arrest s'ha pogut realitzar per un rastreig minuciós dels possibles llocs on podia estar aquesta persona. Així, doncs, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha aconseguit localitzar-lo i detenir-lo a les rodalies del que era, després de diversos canvis i moviments, el seu domicili actual al municipi de Vilafant. P.L. ha passat a disposició del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, el qual ha decretat l'ingrés a presó.

Cooperació europea per enxampar els fugitius

L'home de 41 anys i vinculat al crim organitzat detingut a Vilafant estava present al Europe's Most Wanted, una pàgina web d'accés públic gestionada per l'agència europea de policia Europol, a la qual ENFAST (xarxa d'equips policials a nivell europeu encarregats de la recerca dels pròfugs del continent) puja informació relacionada amb els fugitius més buscats de cada país de la Unió Europea. Això, juntament amb la contínua evolució de delinqüència transfronterera, va portar els diferents cossos de policia dels estats membres a unificar criteris d'actuació i rapidesa a la comunicació de qualsevol alta a les bases de dades i intercanviar informacions directament per facilitar la localització i arrest d'aquestes persones.