Detenen una de les fugitives més buscades d'Hongria només aterrar a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas procedent de la República Dominicana. La dona s'havia escapolit del país d'Europa de l'Est cap al Carib feia 10 anys, després de possibles condemnes que excedeixen els 15 anys de presó pels presumptes delictes de falsedat documental, frau i estafa. De fet, ja va ser condemnada per la justícia hongaresa a una dècada entre reixes, però mantenia les causes obertes per ser jutjada. Sobre la dona, abans de ser arrestada per la Policia Nacional a les pistes de Barajas, constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega interposades per les autoritats del seu país d'origen.

 

Investigació dels fugitius més buscats d'Europa a Espanya

La Policia Nacional va iniciar una investigació l'any 2022 per intentar trobar a Espanya tots aquests individus que formen part de la llista European Most Wanted, desenvolupada per Europol i la xarxa Enfast. A aquests informes es troben els pròfugs més importants dels països europeus segons diversos factors com la gravetat dels delictes comesos, el grau de perillositat o el risc d'evasió de la justícia. Dins d'aquestes indagacions, els agents van intentar localitzar la dona hongaresa fugida, que sortia a la llista de més cercats al país per un fets succeïts entre el 2005 i el 2012. La fugitiva, que és especialista en relacions bancàries i fraus crediticis, en col·laboració amb altres dues persones va aconseguir fer-se il·legalment amb més de dos milions d'euros i van crear societats fantasma.

Per tot això, va pensar-se que s'havia traslladat a algun país fora d'Europa. La primera sospita va ser que es podia trobar a Tailàndia, on un dels seus col·laboradors havia estat detingut. No obstant això, un cop la investigació va estar més avançada es va confirmar, aquest gener, que la dona estava residint a la República Dominicana. Després de setmanes d'indagacions i informacions creuades entre les autoritats espanyoles, alemanyes i dominicanes, van aconseguir detectar la seva presència al país caribeny, on vivia protegida per una influent comunitat hongaresa. La pròfuga havia desenvolupat una vida aparentment familiar i normal sota una identitat falsa i, a més, s'havia casat amb un home de nacionalitat dominicana, amb qui tenia una filla petita.

Detinguda a l'aeroport de Madrid procedent de la República Dominicana

Finalment, amb tota aquesta documentació, les autoritats espanyoles i dominicanes van establir un dispositiu conjunt per detenir-la. Però no va ser al país caribeny, sinó just quan va aterrar a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas per agents de la Policia Nacional. L'arrestada ha viscut durant els darrers 10 anys evitant la justícia hongaresa i europea en general. Per això, arribava a diferents països i disposava amb gran facilitat d'accés a documentació falsificada, la qual cosa dificultava encara més la seva localització i detenció.