Enxampen a Mijas (Màlaga) un dels majors traficants de drogues de l'àrea d'influència del Mar Bàltic i del Nord. L'home, de nacionalitat lituana, tenia vigent una Ordre Europea de Detenció, Entrega i Investigació emesa per la Fiscalia General de Lituània. La Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Europol, va detenir el delinqüent a la seva mansió de la localitat andalusa, després de ser acusat per la seva participació en una organització criminal dedicada a la possessió de gran quantitat d'haixix per la seva posterior distribució a Noruega. La qual cosa el feia un dels més reconeguts transportistes de substàncies estupefaents del nord d'Europa.

 

El fugitiu lituà detingut en una casa d'un milió d'euros

L'operació a Espanya va iniciar a tramitar-se des de la Fiscalia General de Lituània, amb una Ordre Europea d'Investigació amb la qual es va realitzar una entrada i registre al domicili del fugitiu. Els agents van intervenir-li dos vehicles d'alta gamma, tres rellotges de luxe, diversos dispositius mòbils, equips informàtics i nombrosa documentació relacionada amb la investigació. A més, la Policia Nacional va realitzar un estudi patrimonial del detingut, que va culminar aquest 3 de març amb el bloqueig cautelar de diversos dels seus béns. Entre d'altres, l'habitatge unifamiliar on residia i amb un valor comercial d'un milió d'euros i quatre cotxes de luxe.

Els investigadors també van decidir bloquejar preventivament nou dels seus comptes bancaris. Tot apunta que per evitar moviments de diners que incitin a tornar al narcotràfic al nord d'Europa, i especialment a la zona del mar del Nord i a Noruega. Després de l'arrest de la Policia Nacional, i en base a una ordre europea de detenció per entrega, l'home ha estat posat a disposició de l'Audiència Nacional

Investigació europea

La investigació per trobar al fugitiu lituà a Mijas ha estat realitzada en el marc del EMPACT. És a dir, la Plataforma Multidisciplinar Europea contra les Amenaces Delictives. A través d'aquest, els estats membres de la Unió Europea (UE), les agències i altres socis de la principal institució del continent col·laboren estrictament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant operacions conjuntes per desarticular xarxes, les seves estructures i els models de negoci respectius. A més, les indagacions corresponents han estat cofinançades per la UE dins del suport a tots els països que la formen per combatre la criminalitat a camps com el tràfic de marihuana, heroïna i cocaïna, així com d'altres substàncies estupefaents.