Dos excursionistes bascos, Iker Bilbao i Amaia Aguirre, estan desapareguts després de ser sorpresos per una allau mentre feien muntanyisme a la Patagonia el passat dijous. Amb ells hi havia un tercer excursionista, Josu Linaza, que va poder sortir amb vida del fenomen natural i alertar els cossos d’emergència. Les males condicions meteorològiques a la zona fan que les tasques de cerca siguin molt complicades i les esperances de trobar-los amb vida són escasses.

Una allau sorprèn tres excursionistes bascos a la Patagonia

L’allau es va produir quan baixaven del pic Fitz Roy, una muntanya d’uns 3.405 metres ubicada a la frontera entre Argentina i Xile. Un dels excursionistes va poder sortir il·lès de l’incident, però els altres dos haurien estat arrossegats fins a una esquerda, segons ha informat la Federació Espanyola de Muntanyisme i Escalada (FEDME). Tots tres eren muntanyencs experimentats i havien practicat escalades d’aquest estil en més d’una ocasió.

Després de rebre l’avís de l'excursionista sobrevivent, es van activar els equips d’emergències. Tot i això, les males condicions meteorològiques de la zona fa que sigui extremadament complicat muntar un operatiu de cerca i els equips de rescat creuen que, excepte un miracle, l’Iker i l’Amaia estan morts i no tenen esperances de trobar-los amb vida. Les autoritats argentines i espanyoles estan en contacte a l’espera que els grups d’alpinistes que els estan buscant els trobin.

Una muntanya d’extrema dificultat

Tot i que no té ni la meitat d’alçada de les grans muntanyes dels Andes, com els gairebé 7.000 metres que fa l’Aconcagua, el Fitz Roy és un dels més famosos per la seva extrema dificultat, amb grans extensions de lleixes gairebé verticals, polides i relliscoses. A més, acostuma a ser una zona on hi ha intenses ratxes de fort vent, motiu pel qual els escaladors necessiten una gran destresa.