La bruixa o la maga espanyola va atracar 26 persones a 18 municipis de tot l'estat. Es tracta d'una dona de 43 anys que ha estat identificada a la Rioja com presumpta autora de les estafes mitjançant el mètode del "furt màgic". Això ho va fer a diferents municipis, entre els que destaquen València, Alacant, Orihuela, Torrevella, Rojales, Santa Pola i Benijofar. Aquest tipus de delicte es denomina així perquè sembla que l'individu que sostreu els objectes ho faci amb vareta màgica a la mà. Els trucs dels estafadors, que s'assimilen a "autèntics prestidigitadors", segons ha explicat aquest dimecres la Prefectura Superior de Policia de la Rioja, serveixen per aconseguir intercanviar rellotges, bitllets o polseres sense que la víctima se n'adoni.

Màgia als comerços i carrers de ciutats per estafar petites quantitats de diners

La investigació per identificar la dona, de 43 anys, nacionalitat espanyola i amb últim domicili registrat a Saragossa (Aragó), va començar al setembre. La Policia Nacional va rebre una denúncia per estafa d'un representant d'un establiment comercial de Logronyo (la Rioja). Aquest va relatar que la presumpta autora dels fets va dirigir-se a un dels treballadors amb un munt de cinc euros. En total, al comptabilitzar-los, feien 500 euros. Ella va demanar que se'ls canviés per bitllets més grans. L'empleat va accedir, però quan la dona va abandonar el comerç, se'n va adonar que, d'alguna manera, s'havia emportat 250 euros dels bitllets de cinc euros que havia vingut a intercanviar. És a dir, va agafar els 500 euros que li van donar a l'establiment i només va deixar la meitat dels que havia vingut a bescanviar.

La dona, com d'altres delinqüents que utilitzen el mètode del "furt màgic", acostumen a ser itinerants, sense domicili fix i cometen aquest tipus d'estafes en diferents ciutats per un import no molt elevat i per tal de no ser enxampats. Normalment, no solen robar més de 500 euros amb els seus trucs de màgia. Això és, perquè, en el cas de ser identificats, la condemna sol ser molt baixa, segons han assegurat des de la Prefectura Superior de Policia. La manera d'actuar indica que, quan l'empleat accedeix a fer el canvi i comença a comptar els bitllets, l'estafador els torna a recollir, comptar i els deixa en petits munts de grandàries assequibles per poder amagar algun de la vista del treballador. I, així, el negoci està pràcticament fet. 

Per la detenció d'aquesta dona va ser necessària la coordinació de diferents Prefectures i comissaries de la Policia Nacional a tot l'estat espanyol. Això ha permès conèixer les denúncies realitzades en altres territoris i localitats per estafes similars. Entre les que van ser el focus d'actuació de la presumpta autora dels fets, destaquen Logronyo, Santander, Saragossa, València, Alacant (Orihuela, Torrevella, Rojales, Santa Pola i Benijofar), Xerès de la Frontera (Cadis), Màlaga (Benahavis i Marbella), Granada (Zubia i Motril) i Sant Pere de Pinatar (Múrcia).