L'Ajuntament de Barcelona va amenaçar a la ciutadania que no permetria festes al carrer durant la Mercè 2021, que va arrencar ahir, però finalment s'ha canviat d'estratègia. Sense estar previst, milers de joves, uns 15.000 segons la mateixa Guàrdia Urbana de la ciutat, es van congregar a l'avinguda de Maria Cristina i a plaça d'Espanya per celebrar una festa-macrobotellón que s'ha allargat fins a les sis de la matinada.
Aquest matí, en una roda de premsa de valoració que ha fet el tinent d'alcalde Jordi Martí des de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha posat en relleu que el consistori no dissoldrà les grans concentracions aquest cap de setmana i ha evidenciat que, per falta de força, la Guàrdia Urbana ha hagut de canviar d'estratègia.
Les declaracions d'Ada Colau, l'alcaldessa, o del regidor de seguretat, el socialista Albert Batlle, aquesta setmana deixaven clar que s'actuaria contra aquests tipus de festa, però s'han vist superats.
Petits desallotjaments en altres punts
Durant la nit es va intervenir, ha assegurat Martí, en alguns punts, com al passeig del Born, on amb agents antiavalots de la Unitat de Reforç d'Emergències i Proximitat (UREP) van dissoldre una concentració de persones que havien sortit dels locals d'oci que van anar tancant portes a l'hora que marca la nova normativa contra la Covid-19.
Sense força per desallotjar plaça d'Espanya
En canvi, a la zona de plaça d'Espanya, on anava arribant gent de tota la ciutat, la policia no va intervenir. És cert que no es van viure moments de tensió i el jovent que s'hi va concentrar no van generar aldarulls més enllà de fets puntuals o d'algun llançament contra dotacions policials. En total, i segons fonts municipals, unes 15.000 persones es van concentrar en aquesta festa il·legal que va obligar a tallar el trànsit d'aquesta plaça entre Sants i l'Eixample.
El tinent d'alcalde Martí ha avalat l'actuació de la Guàrdia Urbana, assegurant que es va actuar amb "prudència" per evitar "fer el problema més gros". Es va optar per "controlar" i no per desallotjar.
És el mateix que els darrers dies han hagut de fer també els Mossos els darrers caps de setmana, a la festa il·legal de l'UAB -amb 8.000 persones- o el macrobotellón de Llinars -amb atacs a la policia-, quan la policia només va poder perimetrar-ho, però no es tenia força ni era "proporcional" entrar-hi per desallotjar.
Segons Martí, en funcions de portaveu del consistori, ha assegurat que "es va actuar en funció del que es té davant" i ahir "la Guàrdia Urbana va estar a l'altura".
Nova estratègia: permetre els grans botellons?
La idea era evitar-ho, però aquesta nit no s'ha aconseguit. Jordi Martí, tot i ser preguntat per aquest tema, no ha volgut aclarir si aquesta seria la tònica que es mantindria durant tot el cap de setmana de la festa major.
El tinent d'alcalde només ha assegurat que els joves tenen ganes de sortir al carrer i de fer festa i que caldria optar per reobrir l'oci nocturn per evitar les imatges de botellons que s'estan registrant cada nit en diversos punts de Catalunya.
Aquest divendres, una nova nit que es preveu moguda a la ciutat, amb més d'una desena de punts amb actuacions per tot Barcelona, se sabrà si l'Ajuntament de Barcelona opta per evitar desallotjar als joves dels macrobotellons que s'organitzin a la ciutat -el de plaça Espanya es va anar convocant per xarxes socials- o bé si s'actua per desmuntar-los quan es vagin detectant.