Barcelona ha viscut una nit molt més tranquil·la del que s'esperava en la primera jornada de la festa major de la Mercè 2021.

Si més no, segons les versions dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana, que si bé han informat que s'han viscut moments amb molta massificació al carrer, els grups de joves -i no tan joves- de festa no han provocat incidents a la via pública, segons la primera revisió dels incidents de la nit i matinada.

Botellón Mercé 2021 - Pau de la Calle

Milers de joves a la plaça d'Espanya durant el macrobotellón de plaça d'Espanya / Pau de la Calle

Macrobotellón de 15.000 persones a plaça d'Espanya

Un dels punts més calents de la nit va ser a plaça Espanya on milers de joves s'hi van reunir des de la mitjanit i fins altes hores de la matinada, ocupant la part central de la plaça fent festa, amb música i alcohol. Segons l'Ajuntament de Barcelona, en aquesta zona es van acumular 15.000 persones.

 

La multitud de joves han ocupat la plaça i també part de l'avinguda de Maria Cristina, direcció a Montjuïc. Quan ha començat a córrer que el punt de trobada era la plaça d'Espanya, per xarxes socials, obertes i tancades, ha començat a córrer la ubicació.

Al voltant de les dues de la matinada la gernació era considerable. Abans, però, les festes alcohòliques a la via pública s'havien concentrat en altres punts, com al passeig del Born o a la zona d'Arc de Triomf.

Del MACBA a la plaça d'Espanya

A la plaça de davant del MACBA també s'han viscut aglomeracions. Els serveis més destacats de la nit han estat els dels serveis sanitaris, que no han parat en tota la nit, atenent persones que presentaven signes d'embriaguesa.

 

En la línia general, però, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana mantenen que la primera nit de la festa major de la Mercè de Barcelona "s'ha viscut de manera tranquil·la".

La policia no desallotja les festes

S'ha evitat incidents per un canvi d'estratègia de la policia. Si bé en altres moments de festes populars al carrer, com les festes de Gràcia o de Sants, equips antiavalots de les dues policies, Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, amb UREP, ARRO i Brimo, havien optat per desallotjar els joves que estaven de festa pels carrers, aquesta nit la policia ha apostat per una estratègia diferent i ha decidit no dispersar els joves en el moment àlgid de la festa.

Botellón Mercé 2021 - Pau de la Calle

Una ambulància del SEM a la zona del macrobotellón de plaça d'Espanya / Pau de la Calle

Sense aquest desallotjament, s'han evitat les imatges que els darrers dies s'havien fet virals de la policia actuant contra els grups de botellón, si bé des de l'Ajuntament de Barcelona s'havia amenaçat els darrers dies que s'actuaria contra les aglomeracions a la via pública durant les nits de la festa major.

De moment, la primera nit, sense greus incidents i sense l'actuació de la policia, però amb imatges de milers de joves concentrats a plaça d'Espanya fins passades les sis del matí.