Els treballadors, usuaris i població de Lorca estan vivint una situació que ha provocat tensions i una gran indignació. La cap d'infermeria d'una residència d'avis de la localitat murciana es declara negacionista i es nega a utilitzar mascareta o EPI, així com boicoteja tests d'antígens.

Indignació per una infermera negacionista en una residència d'avis de Múrcia

La residència per a la tercera edat Domingo Sastre, a Lorca, Múrcia, en viu aquesta setmana una de les més tenses de la pandèmia. El motiu és la reincorporació de la coordinadora d'infermeria, que estava de baixa i acaba de tornar al seu lloc de treball.

No es tracta de picabaralles personals, sinó de negacionisme de la pandèmia. I és que, segons ha recollit el mitjà La Opinión de Murcia d'empleats de la institució, aquesta dona es nega a portar mascareta o equips de protecció individual, els anomenats EPI. També qüestiona la validesa dels tests d'antígens, que han estat la clau per detectar casos en els últims mesos.

Torna de baixa i es nega a utilitzar mascareta i EPI

La cap d'infermeria es trobava en una baixa de llarga durada que l'havia absentat del seu lloc de treball fins aquesta setmana, quan es va reincorporar. La seva funció és la coordinació de les infermeres del centre de persones grans, que a més depèn de l'Institut Murcià d'Acció Social, IMAS.

Imatge d'arxiu d'infermeres amb EPI / ACN

La seva tornada aquest dilluns va venir acompanyada d'un test d'antígens per comprovar si tenia covid, però va donar negatiu i es va poder incorporar. Tanmateix, la seva conducta ha posat en alerta els treballadors de la residència, que pateixen per la vulnerabilitat dels seus usuaris, d'avançada edat.

Boicot a tests d'antígens i sense gel hidroalcohòlic

Tal com admeten testimonis al mitjà citat, s'ha negat a obeir qualsevol de les normes per a la prevenció de contagis: no utilitza gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans, no es posa la mascareta ni utilitza EPI i ha arribat a espatllar o boicotejar diversos tests d'antígens, dels quals dubta l'efectivitat, en utilitzar-los malament.

Així detallaven els fets els seus companys i companyes: "És cert que el tracte amb ella és molt difícil a vegades. Intentem entendre-la, però de vegades arriba a l'extrem". Preocupats per la trentena de contagis que tenen actualment i la recent mort d'un home lamenten també que: "La situació és crítica i, efectivament, no estem acostumats a portar aquests equips tantes hores, però hem de vetllar no només per la nostra seguretat, sinó per la dels usuaris".

Esperen que la situació duri poc

Malgrat el surrealista de la situació, que posa en risc no només els treballadors, sinó usuaris de delicada condició de salut, esperen que la tornada de la cap negacionista duri poc: "Suposem que serà qüestió de dies, perquè, encara que l'ajudem aquest no és el millor lloc en aquests moments per a ella. Ens fa tristesa i intentem ajudar-la, però la situació és molt complicada".

L'equip de La Opinión de Murcia s'ha posat en contacte amb la Conselleria de Política Social per preguntar per aquest cas i des del departament van assegurar que ja s'ha obert una investigació per provar d'aclarir què ha succeït i sobre qui recau la responsabilitat.