Els Mossos d’Esquadra han desmuntat una organització criminal que s’havia especialitzat a fer entrar bitllets de 50 euros falsificats al circuit econòmic i ho han fet després de lligar caps i unint punts de diverses investigacions en marxa, sota la batuta de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) i del grup de Patrimoni de l’Àrea d’Investigació Criminal de Ponent. Es podria pensar que fou atzar, però res més lluny de la realitat. Tots els bitllets falsificats que recuperen els Mossos d’Esquadra es marquen amb un codi que permet, més endavant, si en van sortint més, poder-los associar i fer un mapa d’aquests bitllets falsos i poder anar tancant el cercle al voltant del falsificador o la persona que els distribueix. 

Bitllets de la impremta de la màfia italiana

És el cas que ens ocupa. El pagament amb bitllets falsos a una prostituta a Tarragona va posar en alerta els Mossos d’Esquadra, que van poder recuperar diversos bitllets de 50 euros que eren els mateixos que feia setmanes que anaven recuperant en pagaments en compravendes fetes per aplicacions estil Wallapop i també en pubs i discoteques de Barcelona. Fins llavors no tenien massa pistes, però la coincidència dels bitllets va portar els investigadors dels Mossos fins a una masia de Térmens, a la comarca de la Noguera. Allà un home de nacionalitat romanesa distribuïa bitllets de 50 euros que després altres persones es dedicaven a col·locar amb diversos mètodes. 

Aquestes falsificacions, d'alta qualitat, arribaven a Catalunya des d’Itàlia. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, aquests bitllets són els que produeix, amb alta qualitat, la Camarroa, la màfia italiana de la zona de Nàpols. L’home romanès els comprava i aquí els posava en circulació, però va cometre l’error de deixar massa rastre i als especialistes de la policia catalana contra la falsificació el van poder arribar a localitzar.

D’Itàlia a Barcelona passant per Térmens

Des d’aquesta masia de Térmens, i també des de l’Hotel Capri, que el mateix home regentava a Vilanova de Segrià, que tenia en marxa sense documentació i amb la llum punxada, venia els bitllets falsos a un grup de joves marroquins que s’encarregaven de posar-los en circulació. Per fer-ho feien compres de productes tecnològics quedant cara a cara amb venedors de Wallapop i també a Barcelona, en locals d’oci nocturn.

S’aprofitaven de la poca llum i tràfec de persones per introduir els bitllets falsos de 50 euros mitjançant la compra de consumicions de poc valor, obtenint amb aquesta pràctica un major benefici, del canvi que els hi retornaven. Els bitllets falsos es compren a un 5% del valor, i per tant tot i pagar la consumició, els diners que obtenien amb el bitllet falsificat els hi sortien a compte. Les investigacions dels Mossos van detectar que sempre era una dona jove qui s’encarregava de pagar amb els bitllets falsos a les discoteques de Barcelona i que anava acompanyada d’un home, que els Mossos creuen que és qui organitzava tot el dispositiu.

falsificació de moneda
Sergi Sánchez, cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda / Foto: Quique García

La Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) va poder saber que els joves marroquins que estaven rere d’aquests bitllets falsos eren de la zona de Lleida, i van començar a treballar en col·laboració amb els agents del grup de Patrimoni de l’AIC de Ponent, que van poder identificar-los i localitzar-los. El passat setembre es van poder detenir a la ciutat de Lleida cinc persones, quatre homes i una dona, d’entre 22 i 27 anys, tots marroquins, per haver col·locat els bitllets falsos a Barcelona i es van intervenir 550 euros en bitllets falsos i prop de 4.000 euros de curs legal. La numeració dels bitllets falsificats va portar els Mossos fins a la masia de Térmens on l’home romanès distribuïa els diners que comprava a Itàlia. 

Falta detenir el principal investigat

El passat 24 d’octubre es va organitzar un operatiu per detenir a l’home importava els bitllets falsificats i que els venia a Catalunya per tal de ser introduïts, però tot i que van poder escorcollar la masia a Térmens i l’hotel a Vilanova de Segrià, no va poder ser arrestat el principal investigat, que la policia creu que es va escapolir el dia abans de l’operació policial per evitar ser arrestat. L’home està plenament identificat i té una ordre de detenció, a l’espera que pugui ser localitzat i detingut. I ho serà, asseguren els investigadors de les dues unitats que han liderat aquest nou cop dels Mossos contra la falsificació de moneda, un delicte que cada cop va a més.