Les bandes criminals cada vegada recluten integrants més joves i, de fet, els menors d'edat arrestats per pertinença a aquestes bandes, han augmentat fins a un 48,36%. Quina ha estat l'evolució d'aquestes perilloses organitzacions tan violentes?

S'aprofiten d'adolescents menors d'edat en situació vulnerable

Aquestes perilloses organitzacions criminals estan formades, principalment, de persones de diferents nacionalitats: acostumen a ser adolescents que es troben en una situació econòmica i social complicada, un fet que els fa especialment vulnerables a l'hora de caure en aquesta xarxa de delinqüents.

Tot i que en un primer moment, els integrants acostumaven a ser sud-americans, aquest escenari ha canviat i, actualment, hi ha membres de totes les nacionalitats: espanyols, llatins, marroquins i d'Europa de l'est, principalment. Tots ells tenen un denominador comú: cometen diferents tipus de crims i delictes emprant moltíssima violència.

Policía Nacional / EFE

Preocupació pels integrants de les bandes llatines, que cada vegada recluten més menors d'edat / EFE

"No hi ha una escalada de fets violents protagonitzats per bandes llatines"

La sensació d'inseguretat als carrers no fa més que augmentar, sobretot a les ciutats més grans com, per exemple, Barcelona. Això faria pensar que aquestes bandes cada vegada cometen més delictes, però a ulls de la Delegació del Govern, "no hi ha una escalada de fets violents protagonitzats per bandes llatines" i que de fet, han disminuït respecte al 2019, segons explica El Cierre Digital, que també explica que s'han omès les dades del 2020 per la quarantena.

Detenen 131 menors per pertànyer a aquestes bandes

En conseqüència, també ha disminuït el nombre de detinguts de les bandes llatines. El que realment preocupa tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil és l'edat dels integrants d'aquestes bandes, ja que cada vegada està formada per més menors d'edat. De fet, aquest 2021 han detingut 131 menors d'edat que formaven part d'aquestes perilloses organitzacions criminals, 43 més dels que van detenir l'any 2019.

Per què cada vegada hi ha més menors d'edat en aquestes organitzacions criminals?

Però com és que els integrants cada vegada són més joves? Els policies ho estan investigant, però la principal hipòtesi és que els caps d'aquestes bandes han trobat en els menors d'edat l’oportunitat de cometre més crims i delictes amb més impunitat, ja que com que no són majors de 18 anys, les conseqüències legals no seran tan elevades.