La Policia Nacional ha detingut a Madrid als 26 integrants d'una banda, liderada per clans romanesos, que obligava 37 nens, la majoria d'ells els seus propis fills, a cometre furts i robatoris amb violència a avis mentre treien diners de caixers automàtics.

Cau una banda que obligava nens a delinquir

L'operació, anomenada Nastase per l'exjugador de tenis romanès dels anys 70, es va iniciar el desembre de l'any passat quan es va detectar un increment de les denúncies per robatoris i furts a ancians en caixers automàtics de tota la Comunitat de Madrid.

Després de gairebé un any d'investigació, els agents de la Policia Nacional al càrrec van descobrir que darrere d'aquests fets hi havia una banda organitzada de diversos clans familiars que utilitzaven i explotaven a menors d'edat, en molts casos els seus propis fills, per cometre aquests delictes.

Enviaven els seus propis fills a robar avis

Segons s'ha pogut aclarir, l'organització estava liderada pels pares de dues famílies, que s'encarregaven de decidir les zones d'actuació dels menors. Eren ells els que donaven les ordres als patriarques d'altres famílies, que es coordinaven amb mitjancers per transportar els menors, la majoria sense escolaritzar, a la zona on cometien els robatoris i furts.

La banda estava formada per un total de 18 adults i vuit menors d'entre 14 i 18 anys, a més uns altres 37 nens sense responsabilitat penal per no superar els 14 anys.

"Tours delictius" per evitar ser enxampats

Encara que començaven amb edats molt primerenques, quan els petits començaven a fer-se grans o a ser reconeguts per la policia, eren traslladats a altres llocs, on continuaven amb l'activitat delictiva. No només a Espanya, sinó que també actuaven en altres països europeus, en la qual cosa ells mateixos anomenaven "un tour delictiu".

El modus operandi que els forçaven a fer consistia a esperar als voltants dels bancs que una víctima, generalment d'edat avançada, s'apropés per retirar diners en efectiu del caixer. Quan l'obtenien, els menors utilitzaven un objecte per atreure la seva atenció, estratègia coneguda en l'argot policial com a "muleta", per després furtar els diners.

Furts i robatoris amb violència a Madrid

I no només així, en altres ocasions feien servir la violència, arribant fins i tot a apallissar els ancians fins que queien a terra.

Una vegada els investigadors van aconseguir identificar tota l'estructura criminal de "caixeristes", el passat dia 13 van muntar un dispositiu policial en què van participar gairebé un centenar d'agents per a la detenció de tots ells i el registre de cinc domicilis ubicats a les localitats madrilenyes de Getafe i Fuenlabrada.

En aquest operatiu policial han col·laborat diverses comissaries de districte i locals de Madrid i el Grup de Menors (GRUME), la delegació d'Interior d'Espanya a Romania i les autoritats policials d'aquest país.

26 detinguts i 37 de menors interceptats: 200 robatoris resolts

Als habitatges registrats els agents van localitzar gairebé 10.000 euros en efectiu, diversos rellotges d'alta gamma, telèfons mòbils i documentació que està sent analitzada pels investigadors.

A més, es va detenir 26 persones, de les quals cinc van ingressar a presó per delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació delictiva, pertinença a organització criminal i delicte contra els drets i deures familiars. També van passar a disposició del fiscal els vuit menors entre 14 i 18 anys.

D'altra banda, els 37 menors arrestats van ser posats a disposició de la Fiscalia de Menors, tot i que no se'ls hi poden imputar accions delictives per ser menors de 14 anys, i per això van quedar a càrrec del Grup de Menors de la Policia Nacional.

Aquesta macrooperació policial ha permès resoldre més de 200 robatoris comesos en caixers automàtics en diferents punts del país.