El 25 de desembre de 2021 un britànic de 21 anys va anar al castell de Windsor, al comtat de Berkshire, al Regne Unit, i va intentar assassinar la reina Isabel II. Això és, com a mínim, el que semblava quan el van veure a les portes del palau amb una ballesta carregada i de grans dimensions. Joswant Singh Chail, procedent de la ciutat anglesa de Southampton, s'ha declarat ara culpable davant del tribunal penal d'Old Bailey de tres càrrecs, inclòs un delicte sota la Llei de Traïció de 1842, que castiga els intents d'agredir el monarca o portar una arma amb la intenció d'alarmar o causar danys.

L'atacant volia venjar-se per la colonització de la Índia

El jove, quan va ser arrestat a les portes de Windsor, portava una ballesta de tipus Supersonic X-Bow carregada amb clares intencions, segons el càrrec del qual se li acusa, "d'utilitzar-la per ferir a la persona de la seva majestat la reina Isabel II o per alarmar-la". Singh Chail ha assegurat aquest divendres, després d'intervenir per videoconferència des de l'hospital psiquiàtric d'alta seguretat de Broadmoor on està internat, que volia atacar la Corona per venjar-se per la massacre de Jallianwala Bagh el 1919 a la Índia. A més de pel tracte que van donar als hindús durant la colonització.

Així ho ha al·legat la fiscalia, a més de l'explicació del jove que en aquell moment quan va perpetrar l'atac es trobava sense treball. Singh Chail va enviar aquell 25 de desembre un vídeo a unes vint persones anunciant que anava a intentar assassinar a la reina. S'espera que l'acusat sigui sentenciat a la mateixa cort on ha declarat el pròxim 23 de març.

La reina va morir un any després per causes naturals

La reina Isabel II va morir per causes naturals als 96 anys el 8 de setembre de 2022 al palau de Balmoral (Escòcia). El seu regnat històric i sense precedents va durar més de 70 anys, durant els quals va rebre 15 primers ministres del Regne Unit i va sobreviure a set Papes. El seu decés va suposar l'ascens al tron del seu primogènit, el príncep Carles, com a Carles III, als 73 anys d'edat.