L'eina Bizum és una de les més utilitzades en l'actualitat. Segons l'empresa de transaccions econòmiques uns 15 milions de persones la fan servir a Espanya. Poder pagar de manera ràpida i còmoda és un fet fa que moltes persones es decantin per aquesta opció en comptes de fer ús diners en efectiu.

Per realitzar la transacció únicament és necessari el número de telèfon del destinatari i cada vegada és més freqüent que organitzacions que demanen donacions, com ONG, facin servir aquesta eina per facilitar els pagaments.

Els usuaris de Bizum han d'estar molt atents quan fan transaccions. Si s'envien diners a algú per equivocació no n'hi ha manera de solucionar-lo directament amb l'aplicació, serà necessari posar-se en contacte amb la persona receptora per solucionar el problema. També és possible equivocar-se i pagar una quantitat quan el que s'intenta fer és sol·licitar-la.

El gran robatori fent servir Bizum

Una nombrosa banda de lladres formada per més de 100 persones ha utilitzat una empresa de transformació de criptomonedes per blanquejar les quantitats que obtenien amb la seva activitat delictiva.

El robatori més important l'hi van fer a una anciana a qui li han sostret 240.000 euros. Per dur a terme aquest pla van obtenir les dades i el control dels diners a través de la germana de la senyora, que va ser objectiu de phishing. Podent entrar en el compte de la més gran.

Caixer / Policia Nacional

Caixer / Policia Nacional

Per controlar el compte de la germana gran van decidir suplantar el mòbil de la germana petita, per a això van utilitzar un DNI fals i la companyia telefònica va caure en la seva trampa donant-los una nova targeta SIM per clonar el telèfon.

Per no ser descoberts van realitzar 240 transferències de 999 euros a comptes diferents i més tard van treure els diners en uns quants caixers. La víctima no era conscient d'aquesta activitat perquè el seu telèfon va deixar de funcionar breument, en aquest curt període de temps els lladres van aprofitar per actuar.

Actuació de les autoritats

La policia n'ha detingut més de 100 d'implicats en 16 províncies diferents. 92 d'ells eren 'mules' i la seva única funció era la de treure dels diferents comptes a través del caixer. Després d'investigar aquestes persones tot apunta a una empresa de transformació de criptomonedes de Sud-amèrica.

Aquestes persones s'enfronten a les acusacions d'estafa continuada, organització criminal, blanqueig de capitals, falsejament d'identitat i falsificació de documents. Amb les noves tecnologies les possibilitats de ser atacat són més grans per la qual cosa està a les mans de cada usuari fer un ús responsable de les seves dades i dispositius. Avui dia el nostre telèfon té molta informació que podria ser utilitzada per perjudicar-nos.