Assalten un tren de Rodalies de Catalunya i es fa viral a les xarxes socials. Fins aquí tot hauria quedat en un acte vandàlic deplorable on un grup de cinc nois d'origen marroquí irrompen al comboi estacionat prop de l'estació de Sant Martí de Centelles (Osona), agafant i buidant extintors per tot el vagó per després forçar la porta de la cabina del maquinista i asseure's davant dels comandaments. Fonts de Renfe (propietària i operadora d'aquest ferrocarril) han explicat a ElCaso.cat que estaven en procés de denunciar-ho des que van assabentar-se que això havia succeït a principis d'aquesta setmana. No obstant això, i al ser preguntats per aquest mitjà, no han facilitat el dia que van passar els fets. Veus properes al cas han assegurat que "no saben" la data exacta. 

 

D'altra banda, Adif, que és la competent en infraestructures per on van accedir els joves, ha recordat que al tractar-se d'un tren de Renfe, no els hi correspon a ells ni formalitzar la queixa davant dels Mossos d'Esquadra ni cap altra acció. La problemàtica aquí també radica que tot i ser un comboi de Renfe, Rodalies de Catalunya és sota la marca que opera i utilitza la Generalitat de Catalunya pels serveis de curta i mitjana distancia al país, el que no estaria del tot clar qui ha d'actuar primer. Potser per això, Renfe estaria trigant dies en comunicar la denúncia a la policia catalana.

Així van irrompre els nois al tren de Renfe, el que sembla que va ser un problema de seguretat

Els nois van obrir les portes del comboi i van accedir al primer vagó d'un tren Civia que, com es veu a les pantalles posa "Centelles". Fonts ferroviàries confirmen a aquest mitjà que va produir-se, molt probablement, a l'estació de Sant Martí de Centelles, on, a més, hi ha una via d'estacionament perquè els vehicles descansin a la nit quan ja no presten servei, com succeïx en moltes estacions terminals o intermèdies de la xarxa de Rodalies. La qual cosa va afavorir que els cinc joves accedissin tranquil·lament per poder enregistrar el seu vídeo per a xarxes socials i que, fins fa pocs dies, es trobava penjat al TikTok d'un dels assaltants. El fum dels extintors va provocar una densa boira que poc després va descobrir l'assalt a la cabina del maquinista. Fonts del sector han assegurat que "gràcies al sistema de seguretat" no van aconseguir posar en marxa el tren, en una línia que l'hauria fet creuar diverses poblacions i que podria haver provocat un greu accident fins que saltessin totes les alarmes de circulació ferroviària.

Sense saber el dia que van produir-se els fets, la denuncia serà presentada. Es veu alguna de les cares dels joves a les imatges i se sap l'origen del vídeo per un compte amb el nom de Moha. Més enllà d'això, la motivació no sembla més que pura diversió per entrar en un comboi sense seguretat que opera diàriament a la línia R3 des de l'Hospitalet de Llobregat fins a Vic o Sant Quirze de Besora i que transporta tots els dies milers de persones. I, a més, han vandalitzat els trens més moderns de la xarxa de Rodalies de Renfe, fabricats entre 2004 i 2010. S'haurà d'esperar una denúncia que triga en arribar als Mossos d'Esquadra, els quals aquest dijous encara no tenien coneixement que s'hagués formalitzat, i si realment aquests actes suposen cap tipus de sanció pels assaltants.

Actes vandàlics i accidents als trens de Catalunya

Tot i que aquest vídeo ha obert les queixes al servei de curta i mitja distància i es tractaria d'un incident aïllat, la xarxa de trens catalana pateix dia sí i dia també actes i accions lamentables. De fet, fa tan sols uns dies, concretament aquest dilluns 14 de novembre, una maquinista de Rodalies va patir una agressió a la cabina del tren. Segons ha denunciat públicament el sindicat SEMAF, un passatger va trucar la porta del conductor i aquesta va obrir per veure què passava i, en aquell moment, va ser quan la van abordar. També va haver-hi un problema de seguretat aquest divendres a la tarda en un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) després de cremar un patinet elèctric a l'interior d'un vagó. Va apagar-lo el personal cap a les deu de la nit i van trucar als bombers. El tren va aturar-se i va tallar-se la circulació a la línia, com succeïx sempre que hi ha un problema de seguretat sigui l'operador Renfe o FGC.