La meitat dels clans de narcotraficants de marihuana que operen a Catalunya tenen armes de foc, segons les darreres dades fetes públiques pels Mossos d’Esquadra. En la investigació i desarticulació d’aquestes organitzacions s’han trobat armes curtes com pistoles, armes llargues com escopetes, armes de guerra i també armes casolanes, com les trampes de perdigons que van ferir un agent de l’ARRO a Alcoletge. 

Segons els informes interns dels Mossos, en més del 70% dels incidents relacionats amb narco assalts -enfrontaments entre bandes per robar-se marihuana- o amb el control del territori, s’han registrat ús d’armes de foc. En gairebé un 20% de les plantacions que es desmantellen s’hi troben armes de foc, sobretot, pistoles

Si aquestes dades són reals, i tenint en compte que les plantacions de marihuana i els grups criminals han proliferat per tot el país, amb operacions gairebé cada dia, fa pensar que Catalunya s’ha omplert d’armes. I en mans dels delinqüents. I si bé els grups criminals les tenen per defensar-se, a ells i a les seves plantacions, també es poden acabar fent servir en altres il·lícits. Com més armes sense control hi hagi al nostre país, més inseguretat desencadenarà. L’any passat com a mínim quatre assassinats es van poder relacionar amb el tràfic de marihuana

Però, d’on surten aquestes armes?

Segons l’anàlisi dels Mossos d’Esquadra, hi ha dos tipus d’armes. Les que entren de fora de l’Estat i que acaben al mercat negre, comprades des de la Dark Web, com les més modernes, com per exemple les Glock. Es compren en aquest internet sense control i arriben a casa nostra des de Txèquia, Eslovàquia, Bulgària i també des d’Andorra.

En canvi, també hi ha un mercat negre, en entorns més marginals, on per menys de 600 euros es poden aconseguir armes. Són pistoles antigues, de la Guerra Civil Espanyola, i cada cop se’n troben en més entrades i escorcolls en pisos i plantacions. 

Pistola Tarragona
Imatge de la pistola trobada en un escorcoll de Tarragona / CME

La darrera, del model Astra M1921, va ser trobada en un xalet de luxe del Catllar on els Mossos van localitzar 700 plantes de marihuana, la setmana passada. La pistola estava llesta per ser utilitzada, estava municionada. En altres escorcolls, també en plantacions de marihuana, s’ha localitzat aquest tipus d’arma. És una pistola de 9 mm, d’origen espanyol creada l’any 1921 i exportada per tot Europa, d’utilització militar i la Guàrdia Civil. Es tracta d’una pistola molt poc sofisticada, rudimentària i molt antiga, però pot matar.

Una arma semblant, una STAR 380, de model antic, és la que els Mossos van confiscar després del tiroteig de Salou on va morir un home, executat al mig del carrer, el passat mes de maig. Es tracta d’una arma curta també d’origen militar coetània a la Guerra Civil i emprada també per milícies paramilitars durant aquells convulsos anys.

arma pistola salou
Imatge de la pistola del tiroteig de Salou, el passat mes de maig / CME

 Es poden trobar al mercat negre?

Fonts dels Mossos confirmen que no és complicat trobar aquest tipus d’armes, aquestes recuperades de la Guerra Civil, rudimentàries però letals, al mercat negre de casa nostra. Per menys de 600 euros la intel·ligència de Mossos assegura que es podria aconseguir i cada cop es van trobant en més entrades i escorcolls en plantacions de marihuana per tot el país. 

Al mercat de la segona mà també es poden trobar armes històriques com aquestes, però estan inutilitzades i, presumptament, no es poden fer servir per disparar. Tot i això, els especialistes també expliquen que hi ha persones que compren aquestes armes per tal de tornar-les a activar i que tinguin capacitat d’obrir foc. 

El cercle viciós de la violència de la marihuana

Els experts en la investigació criminal emmarquen aquesta capacitat de les bandes de crim organitzat destinat al tràfic de marihuana en la gran capacitat econòmica que tenen. A més negoci, més interès criminal i més beneficis. A més benefici, més competència, i a més competència, més rivalitat. Una cosa porta a l’altra, obligant els delinqüents a dotar-se de més armes, per defensar-se dels competidors. Una espiral de violència amb armes a l'abast de tothom.