Negoci gairebé rodó. El propietari d'una botiga d'antiguitats de Barcelona ha venut per 100.000 euros una escultura del faraó Taharqa datada entre el 690-664 abans de Crist al Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos), però va haver de falsificar els documents de la peça per evitar que saltessin les alarmes. Ara la Policia Nacional l'ha pogut localitzar i acreditar que la peça era procedent d'espoliació feta a la República del Sudan i que, per tant, d'origen il·lícit, i que no podia ser venuda. 

La investigació es va iniciar quan la policia holandesa va posar en coneixement de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional de la denúncia que havia presentat el director del Museu Nacional d'Antiguitats a la ciutat de Leiden assegurant que un antiquari, responsable d'un establiment d'antiguitats de Barcelona, havia venut una escultura d'origen sudanès al museu neerlandès per 100.000 euros.

Un ushabti del faraó Taharqa per 100.000 euros

L'escultura era un ushabti -estàtua que a l'Antic Egipte es dipositava a la tomba del difunt- del faraó Taharqa. Amb la informació facilitada per les autoritats dels Països Baixos van poder identificar el venedor i van poder confirmar que l'home, per tal de formalitzar la venda,  va proporcionar una còpia digital d'un document manuscrit del govern sudanès, datat el 27 de maig del 1967 que certificava que la peça havia arribat a Londres procedent del Sudan entre el 1930 i el 1940, document que finalment va resultar ser fals. 

Farao Complet
Imatge de l'obra del Sudan venuda des de Barcelona / Cedida

La Policia Nacional, en col·laboració amb l'ambaixada de la República del Sudan a Espanya, va poder arribar a saber que el document que l'home havia fet servir per blanquejar la venda de l'estatueta era fals. El manuscrit no era un certificat oficial, ja que no tenia els requisits que tenien aquests escrits a l'època. El document esmentava un “Ministeri d'Arqueologia” que mai no va existir en aquest país i estava signat per un director general, persona que va existir, però no amb aquest càrrec ni amb la signatura que constava al document. Es va poder provar el que tothom sospitava. Es va confeccionar un document fals per crear un origen lícit per a una escultura que no ho era, ja que havia estat sostreta del Museu Gebel Barkal a la República del Sudan, a la regió de Karima. El que no s'ha pogut aclarir és qui va fer aquest document. S'ha pogut acreditar que el faraó ha estat venut i comprat en diverses ocasions i que el propietari més antic conegut de la peça havia mort feia anys.

Delicte d'estafa agreujada 

Tot i això, l'antiquari que ha fet la venda al museu dels Països Baixos, i que és qui ha estat denunciat, serà acusat d'un delicte d'estafa agreujada per la venda d'aquest article que forma part del patrimoni artístic, històric i cultural protegit i per ser, la venda, superior els 50.000 euros. No va ser arrestat, però haurà de respondre d'aquesta suposada estafa. La policia no ha aclarit si el venedor, d'una coneguda botiga que tracta habitualment amb aquest tipus de productes, era coneixedor de l'estafa o si és una víctima més.