Aquest mes d'abril es compleixen 14 anys de la misteriosa desaparició de l'Ana María, una dona de 38 anys a qui se li va perdre en estranyes circumstàncies: al mig de la carretera a Vigo. Ningú s'explica què li va passar, més d'una dècada després, continua sent un misteri sense resoldre. El seu marit, el Francisco José, s'ha convertit en l'etern sospitós del cas i està en llibertat: pensen que la va matar, però no hi ha cap prova ferma contra ell.

Ana María Fernández Barreiro i Francisco José H.M. vivien a Barbate (Cadis) i es van conèixer en u centre de desintoxicació, ja que eren exdrogoaddictes. Van tenir un fill junts, que actualment té 24 anys. Els pares de l'Ana María van patir un tràgic accident de cotxe a Vigo: van ser víctimes d'un atropellament, que els va deixar greument ferits. Per aquest mateix motiu, van decidir mudar-se a Galícia una temporada per cuidar dels pares d'ella.

Els homes eren d'edat avançada i necessitaven assistència les 24 hores del dia. Així doncs, l'Ana María i els seus germans s'anaven tornant per cuidar-los. Però un dia van tenir una forta discussió i l'Anna, el Francisco i el seu fill van decidir tornar a Barbate. El trajecte per tornar, igual que el d'anada, era en cotxe: havien de creuar Espanya de punta a punta, però quan estaven sortint de Vigo, tot es va torçar.

Ana María Fernández Barreiro va desaparèixer a l'autovia A-52

Estaven a l'autovia A-52 quan el Francisco i l'Ana van començar a discutir. La discussió es va anar escalfant fins al punt que ella va baixar del vehicle. La versió que va donar el Francisco era que ella va començar a córrer al mig de la carretera i ell la va perseguir per tal que pugés al cotxe, però com que no va aconseguir atrapar-la, la va deixar abandonada i va seguir conduint, uns fets poc realistes, però són els que va explicar el sospitós. 

No obstant això, el Francisco va canviar de direcció i va anar fins a casa els seus pares, a Torrevieja (Alacant). Al cap de 24 dies, el Francisco es va presentar a la caserna de la Guàrdia Civil i va posar la denúncia per desaparició. Els agents el van interrogar tant a ell com al fill, que en el moment dels fets, tenia 11 anys i, a partir de llavors, ja van veure que hi havia moltes coses que no quadraven.

"A la teva mare no la tornaràs a veure"

El menor, que el dia de la desaparició no va arribar a sortir del cotxe, assegurava que el seu pare li havia dit "a la teva mare no la tornaràs a veure" i que, per si no fos poc, també va explicar que van tenir una discussió i que ell la va agredir físicament. 

Segons explica el Diario de Cádiz, una setmana després de la desaparició, ell ja vivia amb una altra dona a la casa de Barbate i va reconèixer que li havia pegat, però mai va dir que fos el responsable de la desaparició. Així i tot, el cas va començar a ser investigat com un cas de violència de gènere

Mentides, contradiccions i dades que no quadren, però ni rastre del cadàver

El Francisco va canviar la seva versió dels fets en moltes ocasions, va mentir i va dir dades que no quadraven amb els fets. Durant molts mesos, els agents de la Guàrdia Civil van estar buscant la desapareguda per 80 quilòmetres de carretera, però no la van trobar

Com que no hi havia cadàver, ni confessió del presumpte autor dels fets, no hi havia crim i, per tant, el Francisco va quedar absolt. Tot i que pels investigadors s'ha convertit en l'etern sospitós, no hi ha cap prova directa que el vinculi amb el cas, que s'ha convertit en una de les desaparicions més inquietants dels darrers anys a Espanya.