Nova alerta sanitària relacionada amb els bebès. Si fa uns dies l'AESAN avisava que s'estaven venent potets de verdures amb pollastre i arròs que podien afectar nadons al·lèrgics, ara ha estat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) qui ha avisat que s'estan comercialitzant a Espanya diversos objectes per a bebès amb certificats de seguretat falsos. Han estat les autoritats sanitàries de Dinamarca les qui han informat la resta de països europeus en descobrir que articles fabricats per l'empresa índia Neelkanth Polymer Industries comptaven amb un certificat de marcat CE, amb número d'identificació 0543, falsificat de l'organisme danès Presafe Denmark A/S.

Entre els objectes afectats hi ha tetines de goma de silicona, dispensadors orals de diverses quantitats, comptagotes de goma i de vidre, tasses i culleres mesuradores, taps de seguretat per a bebès, taps superiors abatibles, taps de PCO, taps de rosca, adaptadors i taps de plàstic. A més, també hi ha flascos de pastilles, flascons de gotes pels ulls, ampolles de xarop sec, aplicador per a hemorroides, aplicadors de comprimits i aplicadors de gel.  Tots els productes afectats incorporen el fals certificat CE amb data d'emissió del 7 d'octubre de 2020 i una data de caducitat del 6 d'octubre de 2025.

El certificat CE, obligatori per a poder-se vendre

El certificat CE és un protocol europeu que tots els articles han de tenir per a poder-se comercialitzar. Amb aquest marcat, el fabricant o responsable legal declara al consumidor que el producte supera tots els requisits de seguretat i salut exigits en el reglament europeu. Per tant, és obligatori per a poder posar l'objecte a la venda a Europa, encara que estigui fabricat per algun país fora de la Unió Europea. A més del fabricant, l'importador i el distribuïdor també en són responsables i s'han d'assegurar que li han atorgat i que s'està posant un producte segur al mercat.