No només és com robaven, sinó com els guardaven a la seva particular "cova-magatzem" de Badalona (Barcelonès). La Policia Nacional ha detingut un home i una dona, els dos de nacionalitat marroquina, segons ha pogut saber ElCaso.cat, acusats d'un delicte de receptació després de trobar 118 dispositius electrònics —la majoria de telefonia, tauletes i ordinadors portàtils— dels quals no van poder demostrar la procedència. El fet que no fossin arrestats per robatori és perquè van assegurar que a ells els pagaven terceres persones (els lladres reals) per guardar la mercaderia sostreta a celebracions populars de tot Espanya mitjançant la tècnica faraday.
Enxampat a Badalona per un descuit amb el mètode 'faraday'
Però abans d'especificar com evitaven ser localitzats amb el mètode faraday —al qual emboliquen amb paper d'alumini els dispositius electrònics per inhibir el senyal GPS—, caldria explicar com els van enxampar i la peculiaritat de les denúncies, moltes vingudes de la Feria de Abril o de la Setmana Santa de Sevilla. De fet, un agent de la Policia Nacional destinat al lloc fronterer del Port Marítim de Barcelona es va personar a la comissaria del cos a Sant Adrià de Besòs per explicar que a la capital andalusa la seva germana havia estat víctima d'un robatori al qual li van treure el mòbil durant la Setmana Santa sevillana.
El mòbil robat a Sevilla no devia ser embolicat directament amb paper d'alumini, perquè la víctima va aconseguir activar el sistema de seguretat GPS del telèfon i va localitzar la ubicació del dispositiu en un edifici de Badalona. Una patrulla de la Policia Nacional va adreçar-se al portal a finals del mes d'abril i va parlar amb un veí que els va explicar que els inquilins dels baixos del bloc es dedicaven a la compra d'articles robats. Els agents van trucar al timbre, una dona els va deixar entrar i... premi: dins hi havia un centenar de telèfons, tauletes i portàtils, dels quals no aclaria la procedència.
Poc després va aparèixer un home, que era la parella de l'anterior dona, i van admetre que venia una tercera persona a deixar els dispositius i ells els guardaven a canvi d'una quantitat de diners. Per això, el delicte de receptació. Per tot això, van quedar detinguts. D'altra banda, als agents els va cridar l'atenció la manera com alguns dels aparells electrònics es trobaven embolicats amb paper d'alumini, la qual cosa constitueix una tècnica coneguda com a faraday, feta servir per inhibir el senyal emès pels GPS, dificultant així la seva localització.
Robats a tot Espanya i amb parada a Badalona abans de...
Molts dels dispositius electrònics van ser robats durant la Setmana Santa de Sevilla, aprofitant les aglomeracions i celebracions populars a la ciutat. No obstant això, tal com han explicat fonts policials a aquest mitjà, també hi havia mòbils, tauletes o portàtils sostrets a Segòvia, Toledo o Madrid durant algunes festivitats que tenen lloc a la via pública. Després dels furts, els traslladaven fins al magatzem principal que tenien ubicat en uns baixos de Badalona.
Crida l'atenció que, en molts d'aquests casos, els dispositius solen travessar la frontera marítima sud amb ferri i acaben venuts al Marroc. És curiós que, tot i que molts fossin sostrets a Sevilla, els enviaven a Badalona a l'espera, suposadament, de tenir un carregament més gran per portar al regne alauita i obtenir els beneficis de la venda allà. Una ruta menys habitual i amb una parada intermèdia més allunyada, però no forassenyada.
En qualsevol cas, la Policia Nacional ha aconseguit tornar gairebé una vintena de dispositius mòbils als seus propietaris a Sevilla. Les gestions continuen per aconseguir retornar la resta de telèfons recuperats. Però, què passa amb els aparells que no puguin relacionar amb els propietaris, per exemple, per no haver-hi denúncia? Segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, en aquest supòsit, el cos registra a la seva base de dades els números de sèrie de cada mòbil, tauleta o portàtil i, en el cas que més tard el propietari denunciï davant del Cos Nacional de Policia (CNP) amb el número de sèrie del dispositiu, el sistema informàtic emetrà una alerta i li dirà on es troba. Així, podrà ser tornat al seu legítim propietari.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!