Nou cas d'alerta sanitària per listèria a Espanya. La cadena de supermercats Lidl ha anunciat en un comunicat la retirada dels seus establiments d'un lot d'embotits contaminats d'aquest bacteri elaborats per una empresa de Lleó. Concretament, el producte afectat és la cecina en oli d'oliva fabricat per l'empresa Friber. Precisament va ser aquesta companyia qui va donar la veu d'alerta en detectar la contaminació en un lot amb data de caducitat de l'11 de juliol de 2023 que havien produït i que es comercialitza en paquets de 100 grams.

Aquests productes afectats es van vendre majoritàriament en supermercats Lidl del País Basc, Aragó, Navarra, La Rioja i Cantàbria, però no es descarta que s'hagin pogut comercialitzar en altres llocs. Des de l'empresa amb seu a Alemanya es demana a totes aquelles persones que l'hagin pogut comprar que s'abstinguin de consumir-lo i que el retornin a qualsevol dels establiments de la companyia, on els tornaran els diners que van pagar, encara que no portin el tiquet com a comprovant.  Per la seva banda, des de l'empresa que ha fabricat el producte han demanat disculpes i han assegurat que cap dels altres embotits que fabriquen per a Lidl es troba contaminat per listèria.

cecina contaminada
Imatge de la cecina contaminada amb listèria. / Foto: Lidl

Què és la listeriosi?

Si ja és massa tard i ella cecina contaminada s'ha consumit, el més recomanable és anar al metge en cas de presentar algun símptoma de listeriosi que posi en perill la salut. Aquesta malaltia es tracta d'una infecció greu provocada per la ingesta de listèria. Es calcula que la pateixen unes 1.600 persones cada any, de les que en moren unes 260. És especialment perjudicial per a les dones embarassades, els nens nounats i les persones més grans de 65 anys o que tinguin el sistema immunitari debilitat. Els seus símptomes acostumen a ser gastrointestinals i similars a la grip.