L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta sanitària per la presència de productes làctics en una beguda de civada sense que apareguin en el seu etiquetatge. Les autoritats sanitàries de la Comunitat Valenciana van donar l'avís a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) un cop van detectar aquestes irregularitats que poden posar en perill la vida de persones al·lèrgiques a la lactosa. En l'etiquetatge dels productes hi figura que poden contenir traces d'ametlles, llet i soja, però la llet no figura com un dels ingredients principals, quan en realitat un 40% de la seva composició està fet amb llet sencera.

Els productes afectats estan fabricats a Colòmbia, tot i que es comercialitzen a Espanya sota la marca ALPINA, tant en format de 250 grams com de 1.000 grams. En un primer moment l'alerta només era per uns lots que caducaven l'11 i el 21 de maig, però l'augment de productes afectats ha acabat fent que AESAN acabi estenent l'alerta a tots aquells productes que en el seu etiquetatge no especifiquin de forma clara que porten llet. L'agència sanitària ja ha comunicat a totes les comunitats autònomes la situació per tal que retirin els productes afectats dels punts de comercialització. S'hauria estat venent a Andalusia, Catalunya, Castella - la Manxa, Castella i Lleó, el País Basc, Madrid i Múrcia, tot i que no es descarta que es pugui haver venut en altres punts.

productes lactics avena
Imatge de les begudes de civada afectades per l'alerta sanitària. / Foto: AESAN

L'alerta només afecta a les persones al·lèrgiques a la lactosa

Des d'AESAN, recomanen a totes aquelles persones que siguin intolerants o al·lèrgiques a la lactosa i als components de la llet que s'abstinguin de consumir-lo en cas d'haver-los comprat prèviament a l'alerta i tenir-los a casa. En cas que ja s'hagi consumit i es detectin possibles símptomes de malaltia, es recomana anar a rebre atenció mèdica com més aviat millor. Per a la resta de persones que no tinguin cap intolerància a la lactosa, el poden consumir perfectament que en el seu cas no s'estarà posant en perill la salut.