L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha comunicat una nova alerta sanitària per presència de salmonel·la en un producte alimentari venut exclusivament a la cadena de supermercats Lidl. Concretament, es tracta de la ‘Chistorra de Navarra’ envasada al buit en paquets de 220 grams i que es troben a la secció d'embotits refrigerats. Els productes afectats són els del número de lot 222429 i que poden tenir una data de caducitat 26/02/2023 o 27/02/2023.

Les autoritats sanitàries de Navarra són les que han donat l’alerta a l’AESAN a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI). La cadena de supermercats Lidl, que ven aquest producte en exclusiva sota la seva pròpia marca, ja l’ha retirat del mercat de forma urgent i ho ha posat en coneixement de les autoritats competents de totes les comunitats autònomes perquè verifiquin que, efectivament, ja s’han retirat de tots els canals de comercialització.

xistorra navarra lidl
Imatge de la 'Chistorra de Navarra' amb presència de salmonel·la que es ven als supermercats Lidl. / Foto: AESAN

Des de l’empresa alemanya apunten que aquelles persones que ja hagin adquirit algun paquet de la xistorra afectada no la consumeixin de cap manera i la retornin al seu establiment més proper. La presència de salmonel·la en els aliments pot suposar un risc elevat per a la salut de les persones que el consumeixin. Entre els símptomes d’una salmonel·losi es troben principalment la diarrea, els vòmits, la febre i el mal de cap. En cas de tenir algun d’aquests símptomes, cal anar a un centre mèdic.

Detecten salmonel·la en un lot d’hamburgueses de vedella

Fa unes setmanes, el passat 28 d’octubre, AESAN també va comunicar una altra alerta sanitària relacionada amb la presència de salmonel·la en unes hamburgueses de la marca sevillana “Hamburdehesa”. Concretament, els productes afectats estan elaborats amb carn de vedella i corresponen al lot 300995 de les “Burguer meat Hamburdehesa – Novilla de la Dehesa”. Als paquets hi figura com a data de caducitat 02/12/2022. Majoritàriament, es van vendre a Andalusia, la Comunitat de Madrid i Ceuta abans de ser retirats del mercat.