Els ciberdelinqüents estan constantment ideant noves formes de poder estafar a la gent. Una de les últimes, com alerten des de la Policia Nacional, és l'estafa de la patata, que ja ha afectat diversos usuaris en plataformes de compravenda de segona mà com Wallapop o Vinted. Els estafadors utilitzen aquestes webs i aplicacions per posar a la venda productes que cridin l'atenció dels compradors, moltes vegades a preus per sota del que realment costarien. Ho fan gairebé sempre amb productes electrònics, sobretot telèfons mòbils que són més petits i que, depenent la marca, poden arribar a valer centenars d'euros.

Així és l'estafa de la patata

En un primer moment, la transacció entre el venedor i el comprador és la normal en aquest tipus de plataformes. No obstant això, un cop el comprador procedeix a fer el pagament, el frau comença. El venedor envia el suposat producte al comprador, però quan aquest el rep descobreix una desagradable sorpresa. En lloc del que havia comprat, en obrir la caixa es troba una patata d'un pes similar al de l'aparell que li hauria d'haver arribat, d'aquí el nom de l'estafa. A vegada, en lloc del tubercle hi va un altre objecte, però mai l'article pel qual havia pagat la víctima, que es queda sense els diners i sense el producte.

En adonar-se de l'engany, quan el comprador intenta tornar a posar-se en contacte amb el venedor, aquest ja ha desaparegut. Per aquest motiu, es recomana prendre totes les mesures de seguretat a l'hora de comprar en plataformes de compravenda de segona mà, fent-ho només en llocs confiables i assegurant-se de la identitat del venedor. A més, també s'hauria de fer servir mètodes de pagament segurs i evitar fer-ho en efectiu, ja que no queda rastre i és difícil després de poder recuperar els diners o demostrar que s'ha estat víctima d'una estafa.