La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha publicat recentment que a Espanya hi ha 6,7 milions de famílies amb gossos. Aquesta dada posa en relleu el gran protagonisme de les mascotes en la societat actual i com s'han convertit en un membre més. Tanmateix, aquest sentiment pot ser aprofitat pels estafadors en l'anomenada 'estafa del gosset'. Una nova modalitat de robatori en la qual els delinqüents busquen a Internet propietaris desesperats per trobar el seu gos, disposats a pagar una gran quantitat de diners per recuperar-lo.

Els delinqüents busquen una imatge d'un gos per internet

El modus operandi és relativament senzill. Els delinqüents rastregen les xarxes socials a la recerca de missatges de ciutadans que demanen la col·laboració ciutadana per localitzar la seva mascota. Aquestes publicacions solen anar acompanyades d'una imatge de l'animal detallada amb les característiques identificatives i altres dades, per exemple, com es va produir la desaparició.

Tota aquesta informació és utilitzada pels estafadors per confondre les víctimes i vèncer qualsevol reticència quan hi contacten per dir-los que han trobat la seva mascota o saben on pot ser. Per a això, fan servir tècniques psicològiques per fer caure en la trampa la víctima. Els estafadors l'entabanen i guanyen confiança perquè li diuen el que volen escoltar. Al seu torn, els delinqüents busquen a internet una foto d'un animal qualsevol i que s'assembli a la mascota desapareguda, però que sigui una mica allunyada o borrosa. Altres vegades envien una imatge amb l'animal brut o ferit per commoure.

Obliguen la víctima a pagar per diferents despeses

Davant de l'esperança d'haver trobat el seu gos, el propietari accepta pagar una quantitat de diners per conceptes diversos: recompensa per haver-lo localitzat, despeses veterinàries i d'alimentació o l'enviament a través d'una empresa de missatgeria. Tanmateix, l'animal mai no arriba i és quan la persona s'adona que han jugat amb els seus sentiments i ha estat víctima d'una estafa.

Una estafa amb una gran càrrega emocional

Darrere d'aquest frau es poden trobar des d'oportunistes sense escrúpols, que troben el seu següent objectiu gràcies a un cartell de recerca penjat al carrer, fins a grups organitzats especialitzats en estafes. L'inspector responsable del Grup II de Delictes Econòmics de la Comissaria Provincial de Màlaga apunta que els delinqüents que duen a terme l''estafa del gosset' o altres amb una essència semblant utilitzen en el seu benefici la càrrega emotiva. "Estem tan desitjosos de trobar la nostra mascota, que volem creure que qui ens contacta és una bona persona i no dubtem a pagar", manifesta. Això no obstant, aconsella que davant del més mínim dubte, millor no fer cap pagament i ser previngut.