Agents de la Fiscalia de Quintana Roo (Mèxic) van detenir el líder de la secta 'Cuatro Caminos', Javier A., i un estranger per un delicte d'abús sexual infantil. Durant el registre de l'habitatge a Chetumal, la policia va aconseguir rescatar sis nens, segons informa el portal web americà Univison.

El líder obligava els nens a tenir relacions amb ell i altres persones

Les víctimes, principalment menors, entraven en la secta enganyats i el líder els obligava a obeir les seves ordres. Aquestes incloïen qualsevol mena de pràctica, fins i tot tenir relacions sexuals amb ell, amb altres adults o gravar les violacions. Segons la policia, els menors es trobaven segrestats, no anaven a l'escola i vivien en condicions pèssimes, amuntegats uns amb els altres. Va ser gràcies a la denúncia d'una víctima que va aconseguir escapar, una dona adulta, que les autoritats van iniciar una investigació.

L'habitatge no es trobava apartat o en un lloc poc freqüentat, sinó que era en un barri cèntric de la ciutat. Els mateixos veïns asseguren que veien entrar i sortir estrangers, però que no els cridava l'atenció perquè creien que es tractava d'un hostal, ja que Chetumal és una ciutat visitada per milers de turistes cada any.

"La persona detinguda s'identifica com a presumpte líder d'una secta dedicada a l'explotació sexual de menors", ha dit Ricardo Mejía Berdeja, sotssecretari de Seguretat Pública i Protecció Ciutadana en una roda de premsa. També ha assenyalat que el passaport de l'acusat té registres de visites a diversos països i ara s'investiga, no només un delicte d'abús infantil, sinó la possibilitat que aquests viatges estiguin relacionats amb el tràfic infantil.

Després de la intervenció policial en l'habitatge, els sis nens alliberats estan sota la cura del Sistema per al Desenvolupament Integral de la Família (DIF), que ofereix serveis a menors que han estat víctimes de crims relacions amb abús al país mexicà. Tanmateix, els investigadors desconeixen, ara per ara, com el líder reclutava als menors, ni quant temps els va tenir sota el seu control. "Els menors rescatats es trobaven en condicions insalubres", ha descrit Mejía Berdeja.

Registre de l'habitatge

Durant el registre de la casa, la policia va trobar 29 ordinadors portàtils, 15 tauletes electròniques, 19 telèfons mòbils, 28 discos durs i 25 memòries USB. També van trobar 200.000 pesos mexicans— 9.592,84 euros—. Alguns d'aquests dispositius emmagatzemaven imatges de pornografia infantil. A més dels aparells tecnològics, també van localitzar joguines, roba, objectes personals, una butaca reclinable, un llit individual, una cadira de platja, material de papereria i el que sembla ser un comandament per a una consola.

De moment, no s'ha proporcionat més informació sobre quants membres té la secta, des de quan operava i si tenia comunicació amb pedòfils en l'àmbit regional, nacional o internacional. Des del govern mexicà s'informa que la investigació continuarà fins a desmantellar tota la xarxa de tràfic i explotació sexual infantil.