Les càmeres de seguretat han registrat l'interior d'un dels pisos de l'edifici incendiat a Campanar, en el moment de l'arribada del foc. En les imatges difoses per mitjans com RTVE es veu com les flames impacten a la finestra, a les 18.22 hores. En gairebé una hora, el foc ja rodejava tot el complex d'habitatges. Així han registrat les càmeres de seguretat l'arribada del foc a un pis de l'edifici de València:
🔴 Incendi a València, DIRECTE | Morts, desapareguts i última hora de l'edifici del Nou Campanar
Mentre els bombers i la policia entren a l'edifici per obtenir més informació, l'Associació de Veïns de Campanar ha demanat a les administracions local i autonòmica que es duguin a terme inspeccions en els edificis de forma "molt severa" i "periòdica" per controlar els materials amb els quals estan construïts. Així ho ha plantejat el president de l'entitat veïnal, Pep Benlloch, en declaracions a Europa Press, que ha expressat la "desolació" que viu Campanar pel que ha passat.
La necessitat de revisions
Experts han vingut assenyalant que la rapidesa amb les quals les flames es van estendre sobre els immobles afectades per l'incendi es deu principalment al fet que la propagació es va produir per la façana, construïda amb un material combustible. Els especialistes han apuntat que contenia poliuretà, un element altament inflamable. Així, Benlloch ha considerat que és "important" que es facin les inspeccions per controlar que s'han respectat i que es compleixen "les regles de construcció, el reglament corresponent".
"Les inspeccions han de ser molt severes. No es poden passar per alt les revisions periòdiques. S'ha de fer el que toqui", ha subratllat el representant veïnal. També ha reclamat "seriositat", "qualitat" i "seguretat" en aquest afer per poder oferir "confiança" a les persones que viuen en un edifici. "Ara, després de l'incendi de Campanar, molta gent pensarà en les seves cases, en els revestiments amb els quals estan fetes i en la seguretat dels immobles", ha destacat, alhora que ha insistit que els serveis d'inspecció "han d'actuar i generar seguretat" per "eliminar aquests dubtes". "Et preguntes pel sistema de construcció", ha indicat, a més d'assenyalar que els edificis es promocionaven com a immobles de "luxe": "Quin luxe és aquest".
L'ajuda necessària
Per una altra banda, ha comentat que l'entitat veïnal col·labora per coordinar i organitzar tota l'ajuda ciutadana que es rep per destinar-la als afectats de l'incendi. "Ens estem coordinant per dir què aportar i on portar-ho", ha apuntat. El que s'aporta són aliments, mantes i roba, tot i que Benlloch ha assenyalat que "el que més necessiten" són "productes d'higiene personal com raspalls i pasta de dents, compreses, bolquers i gel", així com tovalloles i roba interior.
Pel que fa a les donacions econòmiques, ha comentat que les persones estan "una mica despistades" amb el tema perquè "no es té clar encara com es farà". "S'està esbrinant com es tracta d'organitzar això. Ens han trucat d'altres municipis que organitzaran accions per recollir diners i no saben on enviar-lo", ha manifestat. Ha reiterat que hi ha "desolació", que ha sigut una cosa "increïble" i que "la gent està molt afectada, a punt del trauma de veure el que ha succeït", que es va viure "ansietat" perquè "no se sabia què estava passant". "Ver un incendi tan gros, no poder apropar-t'hi i no saber què està passant crea ansietat"m ha dit, alhora que ha trasllat la "impotència" després de veure "l'esquelet de l'edifici": "Et preguntes per què ha passat això". Finalment, ha considerat "molt important" i pròpia d'un "heroi" l'actuació del conserge de l'edifici "perquè pogués sortir tothom corrents".