Els bombers i la policia científica han començat a accedir aquest divendres al migdia a l'interior de l'edifici calcinat a València. Les darreres informacions provisionals deixaven un recompte d'entre nou i quinze persones desaparegudes, mentre ja s'ha pogut localitzar deu víctimes mortals, tal com ha confirmat la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé.

🔴 EN DIRECTE | Evolució de l'incendi en un edifici de València

 

Des de les dotze, equips mixtos dels bombers de València i la policia científica estan entrant habitatge per habitatge, dels 140 que hi ha, per intentar localitzar les possibles víctimes. Aquests treballs es preveu que siguin lents i s'allarguin durant tot el dia, fonamentalment perquè s'ha d'assegurar l'estructura de manera progressiva.

D'altra banda, les pròximes hores actuarà també un dispositiu forense d'emergència al lloc. L'Institut de Medicina Legal (IML) de València ha preparat quatre equips per l'aixecament dels cadàvers, que actuaran quan siguin requerits pels bombers i la policia científica. El protocol estableix que, primer, s'ubica una carpa als voltants dels dos edificis calcinats i, més tard, quan es trobin els cossos sense vida de les víctimes es realitzaran les gestions pertinents, per les quals ja s'està organitzant un reforç judicial pel cap de setmana.

Els familiars dels desapareguts i la identificació dels cadàvers

Respecte a la informació sobre tot el procés d'accés dels Bombers de València i la Policia Científica, així com més tard ho faran forenses i autoritats judicials, els familiars s'han de dirigir a l'edifici número 37 del passeig de l'Alameda. Allà els hi facilitaran totes les dades que hauran de donar per procedir a la identificació de les víctimes, segons ha informat la Conselleria de Justícia i Interior de la Generalitat Valenciana, de la qual depèn l'IML de València. 

A més, l'IML ha cridat dos odontòlegs de l'equip de grans catàstrofes que venen de Madrid, i s'han habilitat entre quatre i vuit equips per a la realització d'autòpsies a la Ciutat de la Justícia de València. D'altra banda, el jutge degà de València i la Conselleria han preparat un dispositiu per reforçar el jutjat de guàrdia, coordinar-se amb els forenses i garantir l'atenció i l'acompanyament a tots els afectats, a través de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes (OAVD) que està situada a la Ciutat de la Justícia i que romandrà activa tot el cap de setmana, en coordinació amb el Lloc de Comandament Avançat, la Policia Nacional, la Policia de la Generalitat i la Creu Roja.

Decreten secret de les actuacions

El jutjat de guàrdia de València ha obert diligències per l'incendi del barri de Campanar i ha decretat el secret de les actuacions, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). La magistrada ha adoptat aquesta decisió en funcions de guàrdia després de rebre un avanç de l'atestat policial i per tal de protegir les indagacions i la intimitat de les víctimes i els familiars. Cal recordar que la comitiva judicial encara continua al lloc dels fets, a l'avinguda Maestro Rodrigo, per procedir a l'aixecament dels cadàvers del les víctimes.