Els Mossos d’Esquadra especialistes en lladres multireincidents, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, han detingut catorze membres d’un grup molt actiu de lladres que es dedicava, per tot el territori espanyol, a fer saltar pels aires caixers automàtics fent una barreja de pólvora que extreien de material pirotècnic. Un nou modus operandi que els hi ha permès, des de juny de 2022 i fins aquest mes de maig de 2023, robar més de 600.000 euros. A Catalunya, aquests lladres, tots de nacionalitat espanyola i originaris de barris obrers de Madrid, van assaltar quatre caixers

 

El mes de juny 2022 van emportar-se 67.450 euros d’un caixer de Santa Coloma de Gramenet i 127.210 euros d’un caixer de Montcada i Reixac. El setembre van assaltar un caixer a Barcelona, al carrer de Balmes, i un altre a Sant Boi de Llobregat, on es van emportar 47.380 i 92.860 euros, respectivament. 

Els lladres, que la majoria han sortit per la mateixa porta dels jutjats, en llibertat amb càrrecs, es movien per tot l’Estat fent assalts contra caixers automàtics. No ho feien amb gas, com s’havia detectat amb altres grups criminals. Els detinguts en aquesta operació havien fabricat explosius, que anomenaven “petaques” i que col·locaven, com si fossin pizzes en un forn, a l’interior dels caixers automàtics. Tal com es pot veure a les imatges de les càmeres de seguretat de les entitats bancàries, com aquesta a Sant Boi de Llobregat que es pot veure en aquesta notícia d'ElCaso.cat, el caixer i la caixa forta saltava pels aires. A més de quatre assalts a la zona de Barcelona, l’equip conjunt entre els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil creuen que van rebentar una desena més de caixers fins a aconseguir un botí de 600.000 euros.

Investigació conjunta entre Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil

Els Mossos d’Esquadra, amb aquesta Unitat Central de Multireincidents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), van iniciar la investigació i es va veure en un carreró sense sortida, sense aconseguir saber qui hi havia darrere d’aquests assalts, i amb la col·laboració de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil es va obrir la investigació a tot l’Estat. Els Mossos i les dues policies van posar el focus en grup de lladres originaris de Madrid, tots de nacionalitat espanyola, especialitzats en assalts contra botigues amb encastaments, i van veure que havien modificat el seu modus operandi per poder assaltar, també, bancs i per saltar pels aires caixers automàtics. Tot i això, no van deixar de fer assalts contra persones quan sabien que movien molts diners o també de seguir fent encastaments, el que és la seva especialitat.

Els detinguts, que la majoria han quedat en llibertat, són originaris de barris de la perifèria de Madrid i els investigadors asseguren que les sèries i pel·lícules que els darrers mesos s’han estrenat a Netflix amb Luis Tosar, Carolina Yuste i Miguel Herrán són molt fidedignes de com aquestes bandes de joves viuen la vida, a cavall entre el risc, les drogues i la delinqüència. Tots els detinguts en aquesta operació conjunta són persones amb desenes d’antecedents, però que els jutges no tanquen a la presó. Els membres de la banda també són especialistes en el robatori de vehicles així com en doblegar plaques de matrícula. 

D'aquesta manera, facilitaven tant la comissió del fet com la fugida posterior i dificultaven la tasca d'investigació policial en calcinar completament els vehicles o ruixar-ne l'interior amb pols d'extintor per eliminar qualsevol mena de prova que els pogués incriminar. Malgrat que tornin a ser al carrer, la policia celebra el cop i asseguren que han pogut fer-se amb un bon arsenal d’armes i eines que els lladres feien servir per als seus assalts, com també material que feien servir per fer-se passar per policies.