La circulació dels trens d'alta velocitat (AVE) que efectuen el recorregut entre Barcelona i Figueres ha quedat compromesa, amb afectacions i demores que superen els seixanta minuts, a causa de tres actes vandàlics comesos durant la nit. Un grup d'individus ha comès tres sabotatges en menys de trenta minuts a tres punts diferents de la línia de l'AVE, causant greus afectacions a la infraestructura ferroviària i impedint la normal circulació dels ferrocarrils. 

Els vàndals van realitzar un total de tres sabotatges en només vint minuts, a tres punts diferents de la línia que comprèn les poblacions de Riudellots i Vilobí, la ciutat de Girona i el poble de Vilademuls, segons han avançat a l'Agència EFE fonts policials. 

Els actes de sabotatge s'han comès a mitjanit

El primer acte vandàlic s'ha registrat passats tres minuts de mitjanit, al tram entre Riudellots i Vilobí. El segon sabotatge ha tingut lloc escàs cinc minuts després del primer, entre Vilobí i l'entrada a la capital de comarca. Finalment, l'últim acte vandàlic s'ha detectat passats cinc minuts d'un quart d'una, en el tram de vint-i-quatre quilòmetres que recorre la línia de Girona i Vilademuls. Entre el punt on s'ha localitzat el primer incident, Riudellots, i l'últim, Vilademuls, passant per Girona, hi ha poc més de trenta quilòmetres de distància.

En el primer sabotatge es van cremar les arquetes que protegeixen el cablejat. Això va provocar danys severs a les al sistema de senyalització dels trens. En els altres dos sabotatges, els danys causats per la crema de les canaletes van ocasionar dues fogueres: una d'elles, al tram entre Vilobí i Girona, va afectar les dues vies del tren, mentre que la segona foguera, ocasionada a la línia entre Girona i Vilademuls, va afectar una via. 

Afectacions i demores de més d'una hora en la circulació

Els tres sabotatges han causat danys greus en el sistema de senyalització dels trens i, en haver-se comès de matinada, els trens programats per a la primera hora del matí ja han patit les primeres afectacions, que encara continuen. El primer comunicat de Renfe s'ha realitzat una hora després que hagués de sortir el primer tren a través de Twitter. 

ADIF també ha informat sobre les afectacions que patia la circulació dels trens. 

Els operaris de RENFE estan treballant en la reparació dels danys causats, i esperen restablir la circulació al llarg del dia d'avui, diumenge. No obstant això, apunten que el sistema ha quedat greument danyat i que, per aquest motiu, les tasques de reparació poden allargar-se més del previst, a causa de la complexitat que suposen. 

Un altre incident va afectar 5.000 usuaris el passat dissabte

Les afectacions es produeixen un dia després que una catenària (els cables que alimenten els trens), es desprengués a l'Aragó. Tal com va informar l'ACN, aquest incident va deixar sense connexió les ciutats de Barcelona i Madrid durant tres hores, afectant a més de cinc mil usuaris