Cau una xarxa que va estafar 19 milions d'euros a més de 200 víctimes amb vídeos manipulats per Intel·ligència Artificial (IA). La Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en una operació conjunta, han desarticulat una organització criminal que va enganyar centenars de persones amb personatges famosos fets per IA que animaven, falsament, a invertir en criptomonedes. Els agents han detingut a un total de sis persones, d'entre 34 i 57 anys, tots membres de l'esmentada banda de ciberdelinqüents, a Granada i Alacant.

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional, dins de l'operació conjunta Coinblack-Wendimine, ha aconseguit donar un cop contra la banda que va estafar milions d'euros a tot Espanya a un total de 208 víctimes, que es tingui coneixement ara per ara. La investigació es va desenvolupar principalment a Granada i Alacant i els agents han escorcollat el domicili del líder de l'organització a territori espanyol, just quan estava preparant la seva fugida a Dubai (Emirats Àrabs Units). Allà van intervenir nombrosos telèfons mòbils, ordinadors, discos durs, una arma simulada i documentació diversa.

Qui eren els personatges famosos i com seleccionaven les víctimes?

Entre els personatges famosos, per transmetre confiança, potser, per la seva oficialitat, es trobaven el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, segons ha detallat Antena 3 Noticias. En molts casos, revestit tot d'institucionalitat i amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea de fons, per exemple. Però, a més, les víctimes no eren seleccionades a l'atzar, sinó a través d'algoritmes que buscaven perfils concrets als quals mostrar anuncis de compra de criptomonedes amb una alta rendibilitat i nul·la possibilitat de pèrdua patrimonial que eren una estafa.

Els detinguts, més enllà de les atractives imatges manipulades amb Intel·ligència Artificial dels personatges famosos, es guanyaven la confiança de les seves víctimes fent-se passar per assessors financers i, de vegades, fins i tot, van arribar a simular mantenir relacions afectives. Tot això, mentre els enviaven informació falsa mitjançant webs també fraudulents amb rendibilitats fictícies. Les animaven a transferir a criptomonedes tots els diners que tenien als seus comptes i quan decidien retirar els diners que havien invertit, començaven les traves i impediments, moment en què s'adonaven que havien estat enganyades. Més tard, es tornaven a posar en contacte i els explicaven que els diners estaven bloquejats.

Si denunciaven enviaven falsos comunicats de l'Europol

Però també havien pensat en les denúncies si les víctimes descobrien l'estafa. Si ho feien, rebien una comunicació de falsos agents de l'Europol o advocats que no existien del Regne Unit, en les quals els indicaven que havien aconseguit recuperar els diners i que l'únic que faltava era l'abonament dels impostos corresponents al país on es trobava bloquejat. Així, un nou engany es posava en marxa, pensant que recuperarien la inversió. Però això mai no passava.

Finalment, després d'una investigació que va començar a Granada fa dos anys amb la denúncia d'un home que va explicar que li havien estafat 624.000 euros, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut sis persones a les localitats d'Alacant, Torrevella, Santa Pola i la Vila Joiosa. Estan acusats d'estafa, blanqueig de capitals i falsedat documental en organització criminal. Han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia d'Alacant i el magistrat corresponent ha ordenat l'ingrés a la presó provisional per al líder de la banda.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!