El reconegut xef gadità Ángel León, al capdavant del restaurant Aponiente, a El Puerto de Santa María, confessa com es guanya la vida i els ingressos que fan el seu local, guardonat amb tres estrelles Michelin, pràcticament inviable.
El xef Ángel León al descobert
Així ho admetia en el programa Planeta Calleja, on va viatjar al costat del presentador, Jesús Calleja, a Dubai i es va obrir en canal per parlar de la seva carrera com a xef internacional, l'esforç que suposa regentar un restaurant amb tres estrelles Michelin i tres sols Repsol. Entre les seves confessions es trobava la situació econòmica d'Aponiente, el seu local més famós, ubicat a la localitat gaditana d'El Puerto de Santa María.
Àngel León i Jesús Calleja / Cuatro
Fent referència al seu company xef Dabiz Muñoz, León explicava a Calleja que al restaurant només tenen espai i poder per servir un màxim de 30 coberts, però que per a aquests menús té 70 treballadors en nòmina, la qual cosa ell mateix reconeix com a inviable. "Els comptes no surten. Només un any en la meva vida he aconseguit guanyar diners amb el restaurant", assegurava l'Ángel. Per compensar les dures pèrdues que suposa el local, afegia que es veu obligat a fer bolos i col·laboracions televisives contínuament.
La situació de ruïna del seu restaurant, Aponiente
El cuiner, nascut a Jerez de la Frontera, a l'interior de la província de Cadis, va acabar convertint-se en el "Xef del Mar", ja que tot el seu menú es basa en productes marins. També és conegut per promoure un estil de cuina sostenible, per desenvolupar el 2007 una màquina per aclarir brous a través d'algues marines, anomenada "Clarimax" i per ser el primer cuiner del món en desenvolupar el plàncton com a ingredient per al consum humà.
David Muñoz / EP
La seva història també inclou episodis menys afortunats, com ell mateix comentava a Jesús Calleja en el programa, on va detallar que va arribar a suspendre les assignatures de cuina i li van suggerir que "millor estigués darrere d'una barra com a cambrer".
Les seves declaracions a Jesús Calleja, que fa unes setmanes també s'esfondrava en el seu propi programa, coincideixen amb la decisió del xef David -o Dabiz- Muñoz de pujar el menú del seu restaurant DiverXO brutalment per ser més "sostenibles a nivell humà". Tal com confessava a la Cadena Ser al novembre, "és necessari racionalitzar horaris i que no normalitzem segons que situacions que portem vivint tota la vida".