Boris Becker, l'estrella del tenis, haurà de passar dos anys i mig a la presó al Regne Unit per diversos delictes fiscals. L'alemany va amagar grans quantitats de diners i altres actius financers perquè no els hi embarguessin després de declarar-se insolvent el 2017.

El passat 29 d'abril es va donar a conèixer la condemna que havia de complir l'alemany. Ha estat un procés realment llarg, que ha implicat prop de cinc anys d'investigació i judicis. Ara el que va ser el millor tenista del món haurà de renunciar a una vida privilegiada, pròpia d'un milionari, per estar 15 dies a Wandsworth, una de les pitjors presons del Regne Unit. Després, serà traslladat a un altre centre penitenciari de tipus C, la qual cosa implica condicions més permissives.

Becker va amagar prop de tres milions d'euros perquè no se'ls traguessin pels seus costosos deutes. Poc abans de declarar-se en fallida el 2017 va intentar rehipotecar la seva casa de Mallorca, però va ser descobert i va començar una llarga investigació en la qual es van descobrir grans quantitats enviades a altres comptes bancaris, accions d'una empresa tecnològica i una gran casa a Alemanya.

La defensa de Boris Becker es va basar que el divorci entre l'estrella del tenis i Barbara Feltus, la seva exdona, va ser extremadament costós i que l'antiga parella del tenista es va emportar gran part del patrimoni de l'alemany, que no va saber gestionar els guanys de la seva carrera esportiva i el que va guanyar com a comentarista de la BBC i sent l'entrenador de Novak Djokovic.

Com és la presó a la qual anirà Boris Becker?

Wandsworth és una presó situada als afores de la ciutat de Londres i és considerada com una de les més dures del Regne Unit. Segons un informe de Charlie Taylor, inspector en cap de presons, els presos estan 22 hores diàries a les seves habitacions sense fer res. A més, l'ambient és realment violent i les baralles entre reclusos són molt habituals. De fet, els funcionaris van haver d'intervenir utilitzant la força 1295 vegades el 2021.

Wandsworth Wikipedia
Wandsworth / Viquipèdia

El centre penitenciari Wandsworth és considerat de categoria B, la qual cosa implica que els presos tenen poca llibertat si ho comparem amb una presó de categoria C. De fet, Becker serà traslladat a una d'aquestes en no considerar-lo perillós, però encara es desconeix en quin centre haurà de complir la seva condemna de dos anys i mig.

Segons Mirror, durant els primers dies Becker tindrà una cel·la per a ell, però s'espera que se'l col·loqui en una amb un company després que hagin passat uns dies. Es tracta d'habitacions de tres metres de llarg i dos d'ample. El vàter és al mateix habitacle i no té cap tipus de separació, cortina o paret.

Els detalls sobre Wandsworth

Chris Atkins, un antic pres de Wandsworth, va escriure un llibre en el qual relatava la seva experiència en aquesta presó i denunciava les males condicions en la que estaven els reclusos. Va destacar que el que més impacta els nouvinguts és el soroll que fan els seus companys: "El soroll constant, et paralitza en entrar. Hi ha sempre gent cridant, donant cops, amenaçant, rient, gemegant, plorant o fins i tot udolant com si fossin llops. És com si algú hagués descarregat tots els efectes de so i els estigués reproduint a tot volum alhora", va escriure.

També va descriure, amb molta precisió, el tipus de persones que estan tancades en aquesta presó: "És bàsicament una barreja entre Porridge i One Flew Over the Cuckoo's Nest, i està plena de les persones més aterridores que he vist en la meva vida. A més, tot l'edifici sembla estar atrapat el 1895".

Aquesta presó, que està a dos quilòmetres de Wimbledon, lloc en el qual Becker es va consagrar com a campió tres vegades, és "plena de rates" segons han afirmat diversos presos. El que implica que les condicions sanitàries no són les millors per als reclusos i els treballadors d'aquesta institució.