Les festes de Nadal, com també passa amb altres campanyes comercials com el Black Friday, són l'escenari perfecte per als estafadors que ens volen enganyar amb falses ofertes, descomptes increïbles i regals enverinats per tal d'aconseguir les nostres dades personals i bancàries. Les compres per internet i l'ús de les noves tecnologies ja s'han convertit en el nostre pa de cada dia i en el caldo de cultiu perfecte per als ciberdelinqüents, a qui és molt difícil després poder enxampar i que poden fer servir allò que ens han robat per fer tot el que vulguin, des de treure'ns tots els diners fins a fer-nos xantatge per recuperar la informació o suplantar la nostra identitat per estafar altres persones.
Un regal enverinat en forma de bo de viatge
En aquest context, des dels Mossos d'Esquadra alerten d'una nova estafa a través del correu electrònic que s'està estenent durant aquestes festes de Nadal i que consisteix a entabanar la víctima amb un fals viatge regalat per algun conegut per introduir-li un virus maliciós al dispositiu, sigui el telèfon mòbil o un ordinador. La víctima rep el missatge d'una suposada companyia anomenada Spain Travel SA en el qual és felicitada i se l'informa que un amic li ha regalat un BONO-VIAJE-FELIZNAVIDAD per a dues persones.
Els estafadors li expliquen que fer-lo servir és molt senzill i que només ha de seguir les passes que se li indiquen, afegint un botó en el qual, suposadament, s'ha d'imprimir el bo del viatge. Just a sota, indiquen que en cas de no poder-lo imprimir, accedeixi a un altre enllaç que adjunten. "Per a una millor comoditat, verifiqui que la informació del seu document sigui correcta. Faci les maletes i esculli destinació. Hi ha moltes opcions disponibles, inclosos itineraris nacionals i internacionals, tarifes d'hotel, lloguer de vehicles i molt més", afegeixen els estafadors al correu per tal de persuadir les víctimes.
No és cap viatge gratis, és un virus maliciós
La realitat, però, és que no existeix cap bo de viatge ni cap regal d'un amic. Es tracta tot d'una estafa amb la qual, segons expliquen des dels Mossos d'Esquadra, els estafadors intenten enganyar la víctima per tal que entri a l'enllaç fraudulent que adjunten. Aquest conté un arxiu maliciós que, en cas d'executar-se, infectarà el dispositiu amb el qual s'obri, sigui un telèfon mòbil o un ordinador. Per aquest motiu, en cas de rebre aquest regal enverinat, el que s'ha de fer és no entrar en cap enllaç que inclogui el missatge, marcar el correu com a no desitjat i eliminar-lo.