Ara ve Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li'n darem un tall. Però, alerta, que algú no s’emporti el gall, els diners de la tieta i ens arruïni Nadal. Els ciberlladres són molt espavilats i no tenen escrúpols ni durant els dies de les festes de Nadal. Aquestes celebracions ens omplen de joia i alegria, però cal estar molt pendents de tot, sobretot, si tenim en compte la irrupció, ja totalment instal·lada, de les compres per internet i l’ús de les noves tecnologies, un espai on els estafadors i lladres digitals tenen molt de camp per córrer.

🔴 L'estafa dels regals de Nadal: alerta pel missatge que pregunta pel número de carrer per lliurar un paquet
 

Les cinc estafes de Nadal

Els especialistes en la guerra contra el cibercrim alerten de les cinc variants d’estafes més habituals que poden arruïnar-nos les festes de Nadal:

1. El frau en compres en línia. Per Nadal es compra molt més, i, també, molt més per internet. Els lladres ho saben i aprofiten per ampliar la captació fraudulenta de víctimes, que recorren a suplantació d'identitat, la creació de llocs web fraudulents per obtenir informació confidencial de consumidors i buidar-los el compte corrent.

2. Pishing nadalenc. Durant aquestes festes els estafadors proven d’enredar més als ciutadans. Envien correus o SMS que aparenten ser legítims, com ara confirmacions de comandes o seductores promocions, amb l'objectiu d'enganyar les persones i fer que revelin informació personal o financera. L’objectiu sempre és el mateix, i sempre ens costarà diners.

3. Estafes amb targeta de crèdit. El robatori d'informació de targetes de crèdit sempre és un risc latent, però durant Nadal, quan les transaccions es multipliquen, els delinqüents troben l'ocasió propícia per fer càrrecs no autoritzats o clonar targetes. Les poden aconseguir amb pishing o amb robatoris a l’antiga usança.

4. Regals i sortejos falsos. Ofertes molt cridaneres d’ofertes o concurs que ofereixen premis molt atractius són comuns per Nadal. Podem ser enganyats i proporcionar informació personal o fer pagaments amb l'esperança de reclamar premis que, lamentablement, no existeixen.

5. Suplantació d'identitat i robatori de paquets. Els veïns també poden ser lladres. Durant les festes de Nadal arriben molts paquets a casa nostra. Hi ha grups de lladres especialitzats en robar paquets, sigui quedant-se'l quan arriba o, fins i tot, valdre's d'informació robada per fer-se passar per residents i quedar-se fraudulentament dels paquets.

Més estafes que mai

L’any 2022 van créixer un 30% les denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra per estafes relacionades amb criptomonedes. En total en van ser 3.500, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. El gruix de denúncies són per estafes i falses inversions, i la policia catalana adverteix que "ben segur existeix una xifra oculta més elevada amb casos que no es denuncien". Aquest 2023 es tancarà amb un nou increment que tornarà a ser d’aproximadament el 30% i ha fet una crida a fer una “inversió continuada” en la investigació relacionada amb la ciberdelinqüència per poder frenar els creixents grups organitzats.