Ja queden menys de tres setmanes pel sorteig de la Loteria de Nadal que es durà a terme el pròxim 22 de desembre. En aquests últims dies molta gent ha rebut un número de loteria o la fotografia d’un dècim a través de WhatsApp, ja sigui d’algú amb qui el compateix, a través d’un grup familiar o de la feina o perquè s’estan venent participacions en alguna entitat i els hi estan oferint. Tot i que en principi sembla que no ha d’haver-hi cap problema per fer això, el cert és que cal anar amb molt de compte a l’hora de fer-ho, ja que en cas de tocar el premi podria haver-hi algun conflicte legal que es podria haver evitat amb anterioritat.

Per aquest motiu, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han donat una sèrie de recomanacions i consells a la gent que envia fotografies de números de la Loteria per WhatsApp amb els quals evitar tenir dificultats amb la llei en cas de sortir guanyador. En primer lloc, cal guardar els dècims correctament i fer-li fotocopies per davant i per darrere pel que pugui passar. També s’aconsella que quan es comparteixi el bitllet amb algú, es faci constar per escrit per a tenir una prova, ja que les paraules se les emporta el vent i en cas d’un simple acord verbal no es podria demostrar.

Si s’encarrega la compra d’un dècim sencer a una altra persona, cal anar a recollir-lo i pagar-lo abans del sorteig, pel fet que després aquell intermediari es podria negar. En cas de perdre el bitllet, s’hauria de denunciar a una comissaria de policia i a Loteries i Apostes de l’Estat. Un altre consell és que en cas que el dècim es faci malbé, s’enviï a Loteries i Apostes de l’Estat perquè determini si és possible cobrar-lo. En cas de ser irreconeixible, serà la Fàbrica de Moneda i Timbre la que es pronunciï. El que no s’ha de fer en cap situació si es trenca, és intentar recompondre’l i entregar-lo de mala manera. Per últim, en el pitjor dels casos, seran els tribunals qui determinin si es pot entregar el premi amb el testimoni del venedor, les anàlisis dels fragments o aquell mètode que considerin oportú.

Què fer en cas de compartir-los per un grup de WhatApp?

El fet de compartir el número del dècim a través de WhatsApp en realitat pot ser molt útil per complir algun d’aquests consells. D’aquesta forma, per exemple, queda escrit amb qui s’està compartint. Els missatges queden registrats i cal ser molt curosos de no eliminar-los, ja que es podria perdre informació molt valuosa que a l’hora de necessitar-ho podria servir per demostrar que tenim raó.

En cas de publicar una fotografia del bitllet, és important que la imatge es vegi amb claredat i hi apareguin totes les dades. Seria recomanable també que totes les persones que comparteixin aquell dècim el signessin per la part del darrere. De la mateixa manera, s’ha de deixar clar en els missatges al grup de WhatsApp qui és la persona encarregada de guardar el bitllet, per evitar conflictes sobre qui el té o no. I, sobretot, que totes les persones deixin clar que estan conformes amb el que s’ha dit al grup i amb les condicions que s’han acordat.