Cada vegada és més habitual que comprem els bitllets de la Loteria de Nadal a través d’internet. Aquesta forma és molt més fàcil i còmoda que haver d’anar físicament a comprar-lo a una administració. Així i tot, també és una forma menys segura i podem ser víctimes d’una estafa, llençant així els nostres diners a la brossa. Per evitar que això passi, cal utilitzar el sentit comú i seguir alguns consells perquè no ens acabin enganyant.

Per començar, quan accedim a una pàgina web per tal de comprar un dècim de la Loteria de Nadal, ens hem d’assegurar que comença per "https://" o tingui un cadenat a l’esquerra, ja que ens indicarà que estem entrant en un lloc segur. De la mateixa manera, és aconsellable revisar que el bitllet que estem a punt de comprar tingui els logotips, els codis i els elements de verificació corresponents.

Els dècims reals tenen unes mesures de seguretat úniques i estan fets amb un paper especial

També és important saber si un dècim està certificat per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. Cada any, Loteries i Apostes de l’Estat renova els seus sistemes de seguretat relacionats amb la venda de dècims de la Loteria de Nadal, amb l’objectiu d’evitar falsificacions i estafes. Tot i això, aquestes mesures no serveixen de gaire si no les coneixem. Tots els dècims tenen un segell de l’entitat corresponent, la frase “Fraccionamiento autorizado por Loterías y Apuestas del Estado” i una numeració i un codi de barres únic per a cada bitllet. A més, cal tenir en compte que cada any canvia la il·lustració de la Loteria de Nadal i hauríem de tenir en compte quin és el de 2022.

Una altra pista que ens pot a ajudar a descobrir si un dècim és fals podria ser el paper amb què està fabricat. Tots els bitllets s’imprimeixen amb OCR, un paper que només es fabrica per la Loteria i que incorpora unes petites fibres luminescents invisibles a l’ull humà, però que es poden detectar utilitzant llum ultraviolada. En qualsevol cas, davant els dubtes el millor és anar a una administració a comprovar-ho.

Per últim, no només ens poden estafar amb un bitllet fals. S’ha d’anar amb compte amb els correus electrònics o els missatges per SMS o WhatsApp que podem rebre oferint-nos dècims a preus sospitosament barats o informant-nos que hem guanyat un premi. Encara que pugui tenir logotips i sembli real, has de saber que és fals. Loteries i Apostes de l’Estat mai informa dels resultats a través d’aquesta via, ni existeix la possibilitat de comprar dècims amb descompte. I, per descomptat, mai demanarà un pagament.

En cas que ja sigui massa tard i hàgim caigut en alguna d’aquestes estafes, el més recomanable és anar a denunciar-ho quan abans als cossos policials i donar totes les dades que puguis sobre el venedor o la pàgina web.  De totes maneres, la millor manera per evitar ser estafats és comprar sempre els nostres dècims en llocs autoritzats, ja sigui en una administració física com en un punt de venda digital.