La família de Julen Roselló, el nen de dos anys que va perdre la vida després de caure a un pou el 13 de gener de 2019 a Totalán, ha exigit que el jutge enviï a presó a David Serrano, l'amo de la finca on van ocórrer els fets, davant d'un nou impagament de diversos terminis de la indemnització als pares, relata el Diario Sur de Màlaga.

Irregularitats en la indemnització del cas Julen

Milers de persones van plorar el desenllaç de l'anguniosa i agònica operació contra rellotge per trobar Julen. La Guàrdia Civil va confirmar la mort del menor el dia 26 de gener de 2019, 13 dies després que caigués en un pou de 25 centímetres de diàmetre i 107 metres de profunditat.

Pares de Julen / EFE

Pares de Julen / EFE

La mort de Julen va desembocar en el desenvolupament de diverses hipòtesis sobre les circumstàncies de la seva mort. La família va culpar David Serrano, amo de la finca on s'ubicava el pou. Al seu torn, Serrano va culpar els pares de Julen: "Jo no soc culpable de la mort d'aquest nen, estaven els seus pares, per molt impopular que sigui", va afirmar al seu dia, i va alertar que els progenitors coneixien perfectament l'existència del pou. A més, la defensa de Serrano va inculpar els bombers -per un presumpte cop amb el picot al cap de Julen que, segons la seva versió, hauria matat el menor-. La jutgessa va desestimar l'informe contra els bombers i va rebutjar demanar més proves.

rescati julen nen pou malaga

Rescat de Julen / Cedida

Finalment Serrano va ser condemnat el gener de 2020 a un any de presó per un delicte d'homicidi per imprudència. Atès que mancava d'antecedents penals i havia assumit la seva responsabilitat en els fets, la sentència va quedar suspesa, i amb ella l'ingrés a la presó, a condició que saldés la responsabilitat civil i que no tornés a delinquir. La resolució li obligava també a indemnitzar cada progenitor amb 89.529,27 euros i a la Junta d'Andalusia, per les obres realitzades pel rescat, amb 663.982,45 euros, recull Telecinco.

Serrano es declara insolvent, ingressos misteriosos i morositat

L'amo de la finca es va declarar insolvent. Serrano va evitar la vista oral i va arribar a un acord de conformitat ratificat pel magistrat. El seu gabinet d'advocats va consignar davant del jutjat 25.000 euros com a signe de bona voluntat per assolir l'acord. La procedència d'aquests diners continua sent un misteri ja que els advocats de Serrano van assenyalar que els diners van ser facilitats per un empresari la identitat del qual es desconeix.

El Diario Sur recorda que en la sentència el jutge va fixar en 50 euros el pagament mensual que Serrano havia de realitzar per abonar el total de la indemnització. Durant 2020, l'amo de la finca va pagar dues de les onze primeres mensualitats i va ser cridat a l'atenció. Després Serrano es va posar al dia el desembre passat després d'ingressar 500 euros al compte del jutjat.

mare Julen-EuropaPress

Mare Julen / EuropaPress

El seu advocat va informar llavors que el mateix|propi bufet havia hagut de deixar-li els diners a Serrano perquè no tenia prou ingressos. Però el magistrat va recordar a Serrano que els 50 euros mensuals que se li han imposat constitueixen una xifra irrisòria respecte del total de la responsabilitat civil i li va advertir que, davant d'un nou incompliment, la decisió podia ser una altra.

Només quatre mesos després, prossegueix la mateixa font, el jutjat ha acordat iniciar novament el tràmit de revocació de la suspensió després de comprovar que Serrano ha incomplert des del mes de febrer el pagament. 

parells Julen

Pares Julen / Europa Press

La família de Julen va acceptar el pagament d'una quantia mínima de 50 euros com a "prova de bona fe", però davant de l'incompliment del pagament, que consideren greu i reiterat, sol·liciten que es revoqui el benefici de la suspensió i l'immediat ingrés a presó de Serrano per complir la pena.