Aquest dilluns a tres quarts de dotze es va registrar un greu incident a la comissaria compartida entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra de Banyoles, la capital del Pla de l’Estany. Un home va entrar armat amb un gran ganivet a la sala d’espera de la comissaria, amenaçant als agents, fins que va poder ser retingut i detingut per agents dels dos cossos policials

Incident de Banyoles gravat per les càmeres de seguretat

A les imatges es veu com un dels agents de la policia municipal encanona a l’home, de 21 anys i de nacionalitat espanyola, amb una pistola Taser. Abans d’aquest moment, les imatges de les càmeres de seguretat de l’accés a la comissaria compartida i també de la sala d’espera de l’equipament mostren com l’individu exhibeix el ganivet, de grans dimensions i mànec de color groc.

 

En cap moment existeix un perill real pels agents, que queden defensats per la mampara del punt d’atenció, tot i que els agents també es parapeten amb un escut d’ordre públic per evitar qualsevol atac. En un moment que l’home es despista, tal com es pot veure a les imatges, entren diversos agents a la petita sala d’espera i poder assaltar-lo, moment que intenta escapar i deixa anar també el ganivet. 

L’home va poder ser arrestat i després de passar revisió mèdica, va ser traslladat a un centre psiquiàtric Santa Caterina de Salt, segons han explicat fonts de la policia catalana a ElCaso.cat. L'home va ser detingut per un delicte d'amenaces i d'atemptat contra agents de l'autoritat. Segons les mateixes fonts, es desvincula aquest nou atac contra una comissaria de policia amb el terrorisme. Tot i això, fa mesos, que si bé els experts de la lluita antiterrorista no ho vinculen al gihadisme, sí que han escalat els atacs contra equipaments policials. 

Altres atacs contra comissaries dels Mossos

Fa pocs mesos un home va entrar al pàrquing de la comissaria de Premià de Mar, al Maresme, amb el cotxe, envestint diversos cotxes patrulla que hi havia aparcats a l’aparcament descobert de la comissaria. I l’any 2020 un home va envestir la porta de la comissaria de Ripoll de matinada amb el seu cotxe. En els dos casos, sense ferits. 

El que sí que va ser considerat terrorisme va ser l’atac perpetrat contra la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cornellà. El 22 d’agost de 2018, un any després dels sagnats atacs de Barcelona i Cambrils, un home marroquí va entrar a la comissaria armat i va haver de ser abatut per una agent que estava fent tasques de control a la porta. Les comissaries són punts calents i d’especial interès per terroristes, que han posat els policies, siguin de l’uniforme que siguin, en el seu punt de mira. Cal recordar, a més, que Catalunya, com la resta d’Europa, està en el nivell 4 sobre 5 d’amenaça terrorista.