Fa més 24 hores que l’Adriàn Molina Romera torna a estar en llibertat. Ni per bona conducta ni per haver esgotat el temps de presó preventiva. Està en llibertat després d’aconseguir escapar dels dos agents dels Mossos d’Esquadra que l’estaven traslladant al dentista, a la rambla de Terrassa. Estava intern a la presó de Lledoners, al Bages, i una patrulla amb dos agents de l’Àrea Penitenciària (APEN), van ser atacats per un home amb un extintor, facilitant la fugida d’aquest delinqüent sobre qui pesen diverses causes. 

La persecució a peu dels dos policies i l’activació de recursos com l’ARRO o l’helicòpter no van servir per trobar el cotxe que l’Adriàn, de 23 anys i de Terrassa, i com a mínim una altra persona van fer servir per escapar. A primera hora del vespre els Mossos van trobar a Rubí el cotxe, un BMW de color gris. La policia s’ha fet càrrec del vehicle per si hi pot trobar indicis que permetin saber qui va ajudar a Molina Romera a escapar dels Mossos i on pot estar amagat. Els dos agents van resultar ferits lleus, un en caure a terra i l’altre per l’entrada de la pols de l’extintor que va accionar el còmplice contra la patrulla.

La fugida preparada: autolesió per evitar ser emmanillat

La policia sospita que l’alliberament del pres no va ser un pla orquestrat en poques hores. Feia temps que el lladre, que estava en presó preventiva, preparava la seva fuga i havia organitzat tota la posada en escena per fer-ho més fàcil. La visita al dentista privat al centre de Terrassa -un fet que pot sorprendre, però que fonts de la policia asseguren que és habitual-, l’atac sorpressiu d’un amic seu després de la consulta i que portés les manilles fluixes.

Aquest últim fet, segons han explicat fonts de l’entorn penitenciari, era degut al fet que el pres, en la preparació d’aquesta fugida, va autolesionar-se la zona dels canells, un fet que obliga, per protocol, als agents que fan el trasllat, a no ajustar del tot les manilles. Va aprofitar aquest fet, en el moment de l’atac, per deslliurar-se d’elles, i sortir corrent.

Els Mossos busquen més col·laboradors de la fugida

Els Mossos d’Esquadra que s’han fet càrrec de les investigacions per intentar aclarir què va passar i poder localitzar el pres escapolit també estan analitzant les imatges de les càmeres de seguretat d’un local de davant de la clínica dental. L’objectiu és identificar l’autor, que sembla que ja s’ha pogut relacionar amb una de les persones de l’entorn del pres, i també altres persones que surten al vídeo. La policia creu que no només l’home que acciona l’extintor estava conxorxat amb l’Adriàn Molina Romera. A les imatges hi surten més persones que per la seva actitud, sembla que també formaven part de la performance i que estaven a punt per ajudar al jove a alliberar-se dels Mossos d’Esquadra si els agents haguessin pogut defensar-se i retenir-lo després de l’assalt amb l’extintor.

 

Investigació interna per aclarir els fets

De manera paral·lela, també s’ha obert una investigació interna per aclarir què va fallar. De les imatges de les càmeres de seguretat sobta la facilitat en com el lladre detingut es treu les manilles i també que, amb un pres, els agents el portin de banda a banda de carrer, des de la consulta fins al cotxe policial, creuant la rambla de Terrassa, un carrer molt transitat.

El trasllat el van fer dos agents d’aquesta àrea especialitzada dels Mossos, però els sindicats no han tardat a posar el crit al cel per la falta d’adequació dels protocols d’aquests transports, sobretot, si és amb persones perilloses o proclius a la fuga, tal com consta a la fitxa policial de trasllat de l’intern. Segons consta en aquest document, al qual ha tingut accés ElCaso.cat, es qualifica a l’home de conflictivitat “mitja”, un fet que permet fer els trasllats amb dos agents, si bé el mateix informe també detalla que ja havia intentat escapar-se de la policia en diverses ocasions.

En el mateix informe consta que Adriàn Molina Romera l’any 2019 va escapolir-se d’un centre de menors de règim tancat, aprofitant que feien una activitat a l’exterior. L’any 2020 també va ser arrestat per un presumpte delicte de temptativa d’homicidi per haver intentat atropellar uns agents que feien un control de pas en el marc de les restriccions per Covid-19 al terme municipal de Terrassa.

Crítiques dels sindicats per la situació dels trasllats de presos

Des de SAP-FEPOL, un dels dos sindicats majoritaris de la policia catalana, han demanat explicacions per saber com és que amb l’historial del pres s’havia rebaixat el nivell de conflictivitat d’”alta” a “mitja”, un fet que “ha posat en risc la integritat física” dels agents. El sindicat demana saber “sota quins criteris es rebaixa el grau de conflictivitat de les persones que es troben internes i qui n’és la persona responsable d'aquesta modificació”, asseguren en un comunicat de premsa.

SAP-FEPOL assegura també que cal recordar que els trasllats dels presos són moments crítics de seguretat i recorden el fatal cas de la fuga dels interns Manuel Brito Navarro i Francisco Javier Picatoste Arnaldo. Durant un trasllat a la presó de Lleida van disparar contra els policies que els custodiaven i van escapar, matant un noi i violant una dona a la zona de Barcelona. Finalment van ser capturats i la Generalitat de Catalunya va ser condemnada com responsable civil subsidiària a pagar 2,7 milions d'euros a les víctimes i a les seves famílies.