Bonnie i Clyde van ser els enemics públics número 1 i uns perillosos fugitius fins que el 23 de maig de 1934, junts, van morir. La història de Raúl Vázquez i Rolf Taubenberger podria arribar a recordar el cas d'aquell parell de delinqüents. Amor, mort i una persecució policial uneixen, amb les seves diferències, aquestes històries paral·leles: la de la parella de Texas i la del copilot cadàver de l'AP-7.

Viatge d'amor amb un cadàver de copilot

La història d'aquest darrer viatge d'amor es comença a aclarir. Les explicacions que va donar Vázquez davant del jutge han servit per conèixer més a fons per quin motiu Rolf Taubenberger (de 88 anys) viatjava mort, tapat amb mantes i amb el cinturó posat al seient del copilot del Citroën blanc que es va estavellar a Jafre, al Baix Empordà, aquest passat divendres.

La parella va viatjar des de Zuric per tot Europa

Sabem què va passar d'ençà que el conductor, de 66 anys, emigrant gallec establert a Suïssa, es va escapar del control de la Gendarmeria al Voló. Va fer gairebé 40 quilòmetres contra direcció fins que va deixar l'AP-7 per la sortida 5 i per carreteres secundàries va arribar a Jafre, on es va accidentar. Quan els policies de Trànsit dels Mossos van obrir el cotxe per detenir-lo, van trobar el cadàver. Sabia perfectament que portava el cos sense vida de la seva parella al costat i que no podria donar explicacions convincents a la policia i quan se'ls va trobar de cara, va reaccionar de la pitjor manera possible. Per sort, ningú no va prendre mal.

L'home es va trobar amb un control de cara a l'AP-7 i va decidir fer mitja volta / ElCaso.cat

I també sabem, gràcies a les investigacions i les explicacions que va donar ell en seu policial, el recorregut que havien fet ells dos abans de l'accident de Jafre. Havien sortit de Suïssa el mes de desembre, havien estat a Itàlia, a França i també a Espanya, d'on era originari el Raúl. Els tiquets d'autopista i tiquets d'altres compres van poder confirmar la versió de l'home.

El viatge va arrencar escapant d'un hospital de Zuric

Però faltava saber com havia arrencat el viatge. ElCaso.cat ha pogut saber, després de contactar amb testimonis veïns de la parella i en col·laboració amb el mitjà suís Blick, que la ruta d'amor va arrencar fa cinc mesos a Zuric, on vivien Vázquez i Taubenberger. La parella vivia en una casa d'un barri acomodat d'aquesta ciutat suïssa, eren coneguts pels veïns i amables amb tot el veïnat. El Raúl feia anys que vivia a Suïssa i feia molt de temps que estava casat amb aquest científic jubilat.

Feia mesos que Rolf Taubenberger patia Alzheimer i a poc a poc el seu estat de salut va anar empitjorant. En un primer moment, el cuidava ell a casa, fins que va ser gairebé impossible, i va ingressar a un centre hospitalari, però, segons sembla, Vázquez no podia suportar no passar amb el seu amor els darrers dies de la seva vida i va decidir treure'l del centre, escapar i emportar-se'l per fer el darrer viatge d'amor.

Els veïns asseguren que des del desembre que no van tornar a veure la parella. La policia algun cop s'havia presentat a la casa que la parella tenia a Zuric per preguntar pels dos homes, però ningú en sabia res. No havien comès cap delicte, per tant, no es va emetre cap ordre de cerca i captura contra els nostres Bonnie i Clyde de versió suïssa. Ells ja eren a quilòmetres de Zurich, gaudint, si es pot dir d'alguna manera, dels darrers moments junts.

Relat confús sobre els darrers dies de viatge

Tot i que el relat que va fer l'home davant de la jutgessa no és molt nítid, tot sembla indicar que Rolf Taubenberger, que ja estava terminal, va acabar morint quan la parella era a Itàlia. Unes tres setmanes, segons Vázquez, que podrien ser més segons la teoria dels forenses que van fer-se càrrec del cos de l'home. Després d'estar a Itàlia, amb Taubenberger carregat al seient del copilot, va passar per França i va anar fins a Lugo, on viu una germana de Vázquez. Després d'estar amb ella, va seguir el seu viatge, un altre cop en direcció a Suïssa.

L'home de passaport espanyol i suís és de Lugo, Galícia, on té encara una germana / ElCaso.cat

Va ser passada la frontera francesa —ja n'havia creuat moltes sense cap mena de control policial ni fronterer— que es va trobar de cara amb la policia i va veure que era el final del seu viatge. Després de passar una nit a comissaria, els Mossos d'Esquadra van entregar l'home al jutge acusat d'un delicte de conducció temerària, però sense càrrecs relacionats amb el cadàver que portava de copilot.

En llibertat, però sense poder conduir per Espanya

Coneixent l'estat de salut de l'home i que no presentava cap signe de violència, la jutgessa de guàrdia de la Bisbal de l'Empordà el va deixar marxar. Ara només té prohibit conduir per Espanya. El que no podrà fer, doncs, és portar ell mateix el cos de Rolf Taubenberger cap a Zuric. Si el vol enterrar a Suïssa, ho haurà de fer seguint els protocols de repatriació que marca la llei, molt més embolicada que tapar el cadàver amb una manta i carregar-lo al seient del copilot.