Els Agents Rurals han desarticulat a dos municipis del Baix Llobregat un grup criminal que traficava de manera il·legal amb ocells protegits. Les investigacions s'han dut a terme per membres del Grup de Suport de Fauna i Flora i agents de l’Àrea Bàsica del Barcelonès, que han permès identificar el cap d’aquest grup organitzat.
Els agents van enxampar in fraganti el cap de l'organització
La investigació es va iniciar el mes de febrer de 2022 i ha acabat aquest passat cap de setmana amb una actuació en la qual també va col·laborar el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos d’Agents Rurals. D'una banda, es va dur a terme una intervenció a la via pública, on es va enxampar en plena acció al cap de l'organització i un dels revenedors a la població de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). L'altra intervenció es va produir al municipi de Viladecans (Baix Llobregat). Els agents van dur a terme una entrada i registre d'una parcel·la agrícola tancada. A dins, hi havia ubicades les instal·lacions del majorista i cap del grup.
Vídeo de la intervenció I Imatges: Agents Rurals
Els individus venien els ocells a preus realment elevats
Segons les informacions, el grup criminal operava tot l'any. Traficava, distribuïa i venia tant ocells adults com també ocells joves, els quals eren venuts en diferents punts de venda il·legals per preus d'entre 25 a 30 euros. S'estima que, només amb els exemplars més joves, els traficants podrien haver generat un valor de negoci d'uns 30.000 euros. D'altra banda, el preu al qual venien els ocells adults era més car: entre 60 i 70 euros. En aquest cas, el valor de negoci guanyat seria de 10.000 euros.
Agents Rurals van localitzar exemplars vius i morts
Gràcies a la col·laboració del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació s'han pogut recuperar 1.174 exemplars vius de la família dels fringíl·lids: caderneres, pinsans, verdums, passerells, lluers i altres ocells insectívors protegits, que ja han estat traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya per a comprovar el seu estat i posterior alliberament al medi natural. A banda d'aquests exemplars vius, també en van localitzar de morts: 2 xoriguers i 532 ocells morts en un congelador als quals se’ls practicarà una necròpsia per determinar-ne la causa de la mort.
Negociar amb ocells protegits és delicte
Els Agents Rurals recorden que el tràfic il·legal, el comerç, captura i morta d'espècies protegides constitueix un delicte tipificat en el Codi Penal. En aquest cas, els agents han denunciat penalment els tres individus: el cap del grup criminal i els dos revenedors dels ocells al mercat.
Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles inviolables corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.