La Valentina tenia quatre mesos quan va morir a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Materno Infantil de Màlaga. Encara es desconeix la causa de la seva mort, però va estar cinc dies greument malalta i els seus pares la van portar en diverses ocasions a urgències. Tanmateix, sempre li donaven l'alta.

Ara s'investiga la seva mort després de la denúncia de la família, que culpa els serveis mèdics de no haver-la atès, podent evitar la seva mort.

Més de cinc visites a urgències a Màlaga

Tot va començar quan la petita, de només quatre mesos i mig de vida, va emmalaltir el dia 18 de setembre. Tenia molta febre, respirava amb dificultat i vomitava. Després d'una visita d'urgència al metge, li van receptar un tractament i la van enviar cap a casa.

Nadó prematur en una incubador / Europa Press

Imatge d'un nadó en l'hospital / Arxiu- Europa Press

Però l'endemà, un diumenge, el bebè estava pitjor i els pares la van portar al servei d'urgències de l'Hospital Quirón Salud de Màlaga, on els van dir que tenia una infecció respiratòria. Li van tornar a receptar medicaments i de nou la van enviar a casa.

Dilluns no millorava i dimarts la pediatra de la nena els va donar un volant que sol·licitava una valoració completa al bebè a l'hospital: "Va dir que li fessin una analítica, una PCR i una placa del tòrax, però només van estar dins 15 minuts. No li van fer res", afirmen els advocats de la família, Jesús R. Martín Fernández i Manuel Temboury, al Diario Sur.

D'una infecció respiratòria a morir a l'UCI

Va ser donada d'alta de nou amb un altre tractament per a la infecció respiratòria que, segons la seva família, li van diagnosticar a l'Hospital Materno Infantil de Màlaga partint d'una analítica de sang que ja portaven i no de les peticions de la pediatra del centre de salut.

Tot va acabar en tragèdia dijous a la nit, quan van tornar per enèsima vegada al Materno Infantil de Màlaga i els van dir que Valentina tenia el fetge inflamat i que havia d'ingressar a la Unitat de Cures Intensives, UCI. I a les 23.50 es firmava l'informe de la seva defunció.

Hospital Matern Infantil de Màlaga / Álex Zea - Europa Press

Hospital Materno Infantil de Màlaga / Álex Zea - Europa Press

Quan va acabar la vida de la nena, va començar la lluita de la família, que va denunciar per negligència als serveis d'urgències dels dos centres sanitaris, obrint una investigació, que està a càrrec d'un jutjat de Màlaga.

Denuncien els hospitals per negligència

En la denúncia, a què ha tingut accés Diario Sur, s'especifica que els pares, María del Carmen Florencio i Juan Carlos López, no saben les causes exactes de la mort. Fonts de la família van relatar a les xarxes socials que la nena va poder patir una infecció a la sang.

UCI hospital / EFE

Imatge d'arxiu de l'UCI d'un hospital / EFE

Familiars, amics i coneguts dels pares de la petita, que era la seva primera filla, s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la porta d'urgències de Quirón Salud Màlaga al crit de "justícia per a la Valentina". "Només volem que se'ns senti i que això no torni a passar-li a cap família", ha sentenciat l'àvia materna de la nena.

Un jutjat investiga la mort de Valentina

En la denúncia, que es va presentar davant del Jutjat d'Instrucció número 13 de Màlaga, que estava de guàrdia aquell dia, s'imputa "indiciàriament als hospitals i facultatius" que van atendre la Valentina "presumptament de forma negligent".

El document també recull que: "Els fets relatats podrien ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència professional greu de l'article 142.1 del Codi Penal". Una de les principals proves serà el resultat de l'autòpsia, que es va fer aquest diumenge.

Des dels hospitals, tal com relata el mateix mitjà, afirmen que no consten reclamacions sobre el tema, però que es posaran a disposició de la Justícia si aquesta els ho demana i investigaran els fets.